Comença un estiu complicat per als estudiants que aspiren a treure’s el carnet de conduir. Els 112 examinadors de trànsit de Catalunya inicien aquest divendres una vaga de 20 dies per pressionar el Govern espanyol. Volen que se’ls pagui el complement pactat fa dos anys per compensar les condicions especials de la seva feina, sobretot, pel que fa a la seguretat. A més, denuncien que el seu salari no reconeix “la tasca que desenvolupen per a la seguretat viària de la ciutadania”. A banda de la tasca que desenvolupa el col·lectiu, també denuncien que en els últims 10 anys “el nombre d’examinadors ha baixat un 30 % a Catalunya”, segons va explicar Máximo González, coordinador d’examinadors de Barcelona, al programa de betevé 91.0 fm ‘La tarda de Barcelona’. Segons González,  s’ha arribat a aquesta situació “per les jubilacions no cobertes, o per les baixes laborals entre els treballadors de més edat”.

La mobilització comportarà que 29.120 exàmens de trànsit quedin anul·lats arreu de Catalunya, tenint en compte que cada examinador pot arribar a fer 13 proves diàries. Al juny hi ha set dies de vaga –2, 19, 20, 21, 26, 27 i 28– i encara serà més important l’afectació al juliol amb 13 dies d’aturades –3, 4, 5, 10, 11, 12, 17, 18, 19, 24, 25, 26 i 31. Aquest mateix divendres, a les vuit del matí, els examinadors de Barcelona han fet visible la mobilització: s’han concentrat al carrer de la Mineria, des d’on surten per fer les proves, amb la diferència que aquesta vegada no han pujat dalt dels cotxes per fer els exàmens. A banda dels examinadors també hi havia alumnes, alguns dels quals han tingut la sort de poder examinar-se i d’altres s’han queixat perquè havien demanat permís a la feina convençuts que es podrien examinar i no ho han pogut fer. Els propietaris de les autoescoles també reclamen a l’Administració que solucioni el conflicte laboral perquè està afectant molt la marxa dels negocis, explica Jesús Nogueras, propietari de l’Autoescola Collblanc. Silvia Faja, que és examinadora, assegura que el seguiment de la convocatòria és total i que la mobilització és d’àmbit estatal i que s’està intentant afectar el mínim els aspirants a conductor.

Campanya a Change.org per demanar una solució

La reacció des de les autoescoles ja ha arribat i ho ha fet en forma de campanya a Change.org. La cadena Hoy Voy ha engegat a la plataforma una recollida de signatures per reclamar al Ministeri de l’Interior i a la Direcció General de Trànsit que posin solució al conflicte laboral i evitin la vaga. Només en 24 hores han recollit més de 4.000 signatures de les 5.000 que aspiren tenir. La iniciativa es dirigeix al ministre Juan Ignacio Zoido i a Gregorio Serrano, director de la DGT, com a màxims responsables de la situació.

Escolteu aquí l’entrevista sencera: