Després d’un dilluns complicat al metro, ara li arriba el torn al taxi. Aquest dimarts, Barcelona es queda sense taxistes per la vaga de 24 hores convocada en el sector. És una mobilització més en el pols que mantenen aquests professionals contra les anomenades llicències VTC. Uns 3.000 taxistes de la ciutat han marxat en caravana, aquest dilluns a la nit, cap a Madrid des dels voltants de Montjuïc. Han sortit a quarts de dotze de la nit per participar en la manifestació de dimarts contra aquestes llicències que consideren “competència deslleial”. 2.500 taxistes hi han posat rumb per carretera -en 562 taxis-, i uns 500 més han optat per l’AVE o l’avió. Tots ells participaran en la marxa que recorrerà Madrid des de l’estació d’Atocha fins al Congrés dels Diputats, a partir de les 12 del migdia.

Tot i el dictamen preliminar de l’advocat general del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea, els sindicats del taxi no abaixen la guàrdia pel que fa a les llicències VTC i Uber i Cabify. Alberto Álvarez, portaveu d’Elite Taxi, assegura que “volen denunciar aquestes plataformes per saltar-se la llei”. També continuen reclamant que es respecti la proporció d’una llicència VTC per cada 30 taxis i en aquest sentit els preocupa què passarà amb les 3.000 llicències VTC sol·licitades a Catalunya i pendents d’aprovació, que temen que acabin en mans d’Uber i Cabify.

Des de l’Institut Metropolità del Taxi han emès un comunicat en què es dona “total suport als taxistes”, alhora que asseguren que es garantiran durant tot el dia el serveis de taxi per urgències i per a aquelles persones que es desplacin en taxis adaptats. Al text, afirmen a més, que amb les mobilitzacions “s’estan defensant i preservant uns llocs de treball, en el marc d’unes condicions laborals reglades, i un model de taxi que ha donat a la ciutadania un servei de qualitat”, i hi afegeixen que fins ara s’ha conviscut de manera “pacífica i positiva amb l’actual distribució i proporció de taxis i VTC”.

Més mobilitzacions

Els taxistes avisen que aquesta no serà l’última protesta. En aquest sentit, ja han anunciat una nova jornada de mobilitzacions el 29 de juny. I des d’Elite Taxi, Álvarez adverteix que s’estan plantejant la possibilitat d’engegar una vaga indefinida a partir del 31 de juliol, tenint en compte que “el Ministeri de Foment no està dient res sobre aquesta situació”.