L'Oriol acaba de trobar feina en aquesta empresa de transports. Té 48 anys i fa quatre mesos va haver d'abaixar la persiana d'un negoci propi. Ha hagut de buscar feina després de 20 anys sense fer-ho, però ni això ni l'edat no han impedit que en el procés de selecció s'hagi imposat a més de 300 candidats. PACO FERNÁNDEZ, cap de l'Oriol, propietari d'Iberian Interspan "Su espíritu es de levantarse y tirar para adelante, y cuando ves a una persona con esas ganas y que encima tiene experiencia, francamente creo que es la persona que necesitábamos." També amb l'entrevista final va guanyar-se el lloc. La va afrontar sense complexos per l'edat. ORIOL ALQUÉZAR, cap de tràfic d'Iberian Interspan "Vaig intentar, per exemple, posicionar-me bé físicament, intentar tenir un discurs més assossegat, deixar parlar més l'entrevistador. / Tot això a través d'un treball mental i físic que jo abans no sabia fer." I que l'Oriol va aprendre en sessions de "coaching" laboral com aquesta. Van adreçades a persones en atur majors de 40 anys, amb l'objectiu de recuperar la motivació i una actitud positiva en la recerca de feina. El primer que cal fer és lluitar contra els prejudicis que hi ha al voltant de l'edat "A tu en algun procés de selecció de personal t'han dit que no per l'edat? / Gaires no n'he fet, però és que jo crec que no hi he arribat al procés de selecció." NÚRIA VIDAL "És un contrasentit, perquè es busca gent amb experiència, que teòricament està més lliure de càrregues familiars. Però després a l'hora de la veritat, es busca gent més jove." SARA DÍAZ, responsable Servei d'Orientació i Recerca de Feina Barcelona Activa "Sobretot treballem molt el màrqueting personal, com em puc vendre, al marge de la meva condició d'edat... com em puc posicionar en un mercat de treball molt competitiu." MONTSE SÁNCHEZ "L'assessorament et fa pensar, i et fan preguntes i acabes de centrar una mica el teu objectiu." Des que Barcelona Activa va posar en marxa el servei fa un any hi han passat més de 600 persones. Una de cada dues han trobat feina en un termini màxim de sis mesos, i una dada per acabar de trencar estereotips: la majoria dels que ho han aconseguit tenien entre 45 i 50 anys.

El “coaching” laboral de Barcelona Activa pretén servir de suport per a les persones que necessiten un acompanyament intensiu en el procés de cerca de feina. Des d’aquest servei es determina el pla d’acció i la manera com cadascú pot potenciar el seu valor afegit al mercat de treball.

De les 629 persones majors de 40 anys ateses des de la posada en marxa del servei, al segon trimestre de 2014, el 60% han estat dones. El un 25% tenen estudis primaris o secundaris, un 56% tenen estudis universitaris i un 20% són graduats en Formació Professional.