(Redacció i ACN) Ni 24 hores ha durat la decisió del Tribunal Suprem sobre l’obligació dels bancs a pagar l’impost de les hipoteques. L’alt tribunal ha anunciat que revisarà aquesta decisió i, per això, se’n pronunciaran 30 magistrats que establiran quina ha de ser la jurisprudència que prevalgui; si l’anterior, segons la qual ho havien de pagar els clients, o bé la coneguda aquesta setmana que col·loca la responsabilitat en els bancs. Per tant, de moment, la situació es paralitza en espera de veure quin és el criteri que s’acaba aplicant. El Suprem assegura en un comunicat aquest divendres que el canvi suposa un “gir radical en el criteri jurisprudencial” i, per això, es revisarà.

En la sentència d’aquest dijous, l’alt tribunal modifica la seva pròpia jurisprudència anterior, ja que el febrer d’aquest any va assenyalar que era el client que havia d’assumir l’impost. En canvi, en la sentència coneguda aquest dijous, el Suprem diu que és l’entitat bancària la que ha d’assumir l’impost sobre actes jurídics documentats en les escriptures públiques amb garantia hipotecària. El Suprem té en compte que el negoci és la hipoteca i que l’únic interessat en fer l’escriptura pública i inscriure-la és l’entitat bancària, ja que sense aquest tràmit no podria fer negoci a través del préstec. D’aquesta manera, el Suprem es desdiu a si mateix, ja que el 28 de febrer d’aquest mateix any va determinar que eren els clients els qui havien d’assumir l’impost derivat de la constitució d’una hipoteca.

El Govern espanyol, sorprès

La decisió s’ha conegut durant el transcurs de la roda de premsa posterior al consell de ministres del Govern espanyol. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha expressat en primer terme la seva sorpresa i ha apuntat que l’executiu analitzarà la situació.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a