L’augment de petició de llicències per edificar a la ciutat és un efecte que l’Observatori DESC ja preveia que passaria quan s’anunciés la nova normativa municipal que obliga els promotors a destinar un 30 % de les noves edificacions a habitatge sostenible. No per esperada, però, les dades que ha fet públiques l’Ajuntament deixen de ser “una mala notícia”.

Irene Escorihuela, directora de l’Observatori DESC, una de les entitats promotores de la mesura, ha explicat al ‘bàsics’ que aquesta allau de sol·licituds comportarà que la norma tardi més a notar-se. Durant els primers anys, l’efecte serà menor perquè encara s’edificaran i es rehabilitaran immobles segons les llicències sol·licitades abans de l’aprovació de la norma.

Escorihuela reconeix que “és una llàstima” perquè, segons els càlculs del DESC, si es manté el ritme actual de construcció i rehabilitació cada any es podrien fer entre 300 i 400 pisos a preu assequible. La directora del DESC critica els partits que no van acceptar que s’aprovés una moratòria de llicències mentre es tramitava la norma, precisament per evitar l’allau de peticions, que finalment s’ha produït.