La fiscalia mantindrà l’acusació de rebel·lió per als líders independentistes que són a la presó. Així ho ha avançat la Cadena SER, que cita fonts del cas. El ministeri públic demanarà que els encausats siguin castigats amb la condemna més baixa per aquest delicte. Actualment, el Codi penal preveu una condemna mínima de 15 anys de presó per a aquelles persones que liderin una rebel·lió.

Durant el govern de Mariano Rajoy, la fiscalia havia apostat per acusar els polítics sobiranistes i Jordi Sànchez i Jordi Cuixart per un delicte de rebel·lió. Ara, sota l’executiu de Pedro Sánchez, el ministeri públic manté que tots ells van intentar instrumentalitzar les mobilitzacions del 20 i 21 de setembre a Catalunya per avançar cap a la independència de Catalunya.

La fiscalia està tancant els últims detalls del seu escrit d’acusació contra els polítics sobiranistes acusats de rebel·lió. Aviat s’obrirà el judici oral i el cas es jutjarà al Tribunal Suprem d’aquí a uns mesos.

El 2017, l’aleshores fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, va presentar dues querelles criminals pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics contra el govern de la Generalitat i sis membres de la Mesa del Parlament per la declaració d’independència del 27 d’octubre.

Torrent demana l’absolució dels presos

El president del Parlament, Roger Torrent, ha reaccionat a aquesta informació. En un tuit, insisteix que l’únic desenllaç “acceptable” al judici contra els polítics independentistes empresonats és l’absolució. “Votar no és delicte. L’1 d’octubre és l’expressió democràtica de la societat. No és ni rebel·lió ni sedició”, conclou.