El director general del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, ha anunciat “una revolta cívica però contundent” per les terrasses a Ciutat Vella. El Gremi assegura que s’estan traient taules de terrasses en alguns punts del districte des que va acabar l’estiu. Per això, els restauradors redoblen la pressió contra la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, de qui ja en van demanar la dimissió a principis d’octubre. Pallarols l’acusa de ser “deslleial amb el pacte i amb el sector” perquè, assegura, “amenaça una de cada quatre terrasses de Ciutat Vella”.

Denuncien persecució de terrasses

Segons el Gremi de Restauració, el districte està reduint taules i cadires en alguns carrers i places de Ciutat Vella. A la plaça de Santa Maria (on un centenar de restauradors han repicat cassoles i han lluït pancartes en senyal de protesta) diuen que es pretén reduir en 36 m² l’espai destinat a terrasses.

Un dels afectats a Santa Maria és l’Ernest, propietari del bar Bubó. Fins al setembre posava quatre taules al centre de la plaça, però l’Ajuntament va dir-li que a partir de l’1 d’octubre ja no ho podria fer més. Per això ha arraconat les taules a una paret (on, segons l’ordenança municipal, no hi poden anar terrasses).

Reduir el soroll de les terrasses

El director del Gremi de Restauració ho qualifica de “reduccions indiscriminades” i d’una “persecució sense precedents” perquè, segons la nova ordenança de terrasses (aprovada abans de l’estiu), a la plaça de Santa Maria hi podria haver les terrasses sense cap problema.

Fonts municipals neguen que “en cap cas” s’estigui fent una ordenació singular a aquests punts de Ciutat Vella. L’Ajuntament assegura que els canvis neixen d’un procés participatiu (fet abans de l’estiu) per millorar la convivència amb el turisme i reduir el soroll.

PDeCAT, Cs i PP, amb els restauradors

Durant la protesta, alguns grups polítics de l’oposició han fet costat als restauradors. Raimond Blasi (PDeCAT) ha dit que el pacte per l’ordenança de terrasses “ha semblat una flor d’estiu per comprar la pau social” i Carina Mejías (Cs) ha lamentat que “arbitràriament, Gala Pin genera un conflicte novament”. Xavier Mulleras (PP) acusa Pin de “carregar-se el consens polític i social” en tres mesos.

Els veïns, per l’espai públic

Els qui no comparteixen la “revolta” del Gremi són les entitats veïnals. Daniel Pardo (ABTS) ha demanat que es defensi que l’espai públic és per a tothom i no només per posar-hi taules i cadires. “Què és més important: el suposat dret al negoci dels restauradors o el dret a la ciutat?”, s’ha qüestionat.

La FABV també ha emès un comunicat per respondre a la protesta dels restauradors. L’entitat veïnal denuncia que el Gremi utilitza els treballadors “com a eina de pressió política” quan, recorda, “són un dels col·lectius laborals més precaritzats”.