recuperacio turisme

(ACN) El sector del turisme a Barcelona celebra que l’ocupació de Setmana Santa hagi estat alta i s’hagi superat el llindar del 90 %, segons la patronal Apartur. “És com si aquests dos anys de covid no haguessin passat. Estem als mateixos nivells d’ocupació d’abans de la cancel·lació del Mobile del 2020”, ha assegurat el president de l’entitat, Enrique Alcántara. Des de Turisme de Barcelona, Eduard Torres, també valora positivament les dades: “Ha estat com l’efecte d’omplir una ampolla de cava: després de dos anys amb restriccions, la gent tenia moltes ganes de sortir”. En aquest cas esperaven una ocupació del 80 % i, finalment, han superat les expectatives. “Aquestes han estat les primeres vacances realment normalitzades després de la pandèmia i per això hem gaudit d’una demanda alta”, ha precisat.

Pel que fa als habitatges d’ús turístic, Setmana Santa deixa una ocupació mitjana del 95 %. La xifra supera les bones previsions que ja hi havia ara fa 10 dies, quan s’esperava omplir el 92 % de les prop de 50.000 places de pisos i cases turístiques que s’ofereixen a Barcelona.

La plena recuperació, al 2023

Tot i això, Turisme de Barcelona diu que encara falta terreny per reconquerir i situa la plena recuperació del sector per al 2023 “si s’acaba la guerra d’Ucraïna, si s’estabilitza la inflació i si es recuperen les cadenes de subministraments”. Els gremis turístics esperen una ocupació del 80 % a l’estiu i lamenten que encara no han recuperat el públic xinès i rus.

De cara a l’estiu, les previsions són optimistes. El responsable d’Apartur afirma que ja hi ha un alt nivell de reserves per a la meitat del mes de maig i tot el mes de juny i que “s’espera una bona temporada”. Turisme de Barcelona fa un diagnòstic similar i espera que l’ocupació estival a Barcelona pugui estar al voltant del 80 %. “Creiem que el nivell d’èxit d’aquesta Setmana Santa no és extrapolable al que queda d’any però som optimistes de cara a l’estiu”.

Alguns establiments, tancats o en mans de fons d’inversió

El president de Turisme de Barcelona afirma, però, que en aquests dos anys el sector ha patit molt, que ha augmentat “la mortalitat d’empreses” i que algunes s’han quedat pel camí. “Creiem que els hotels i la restauració tornaran a obrir al 100 % conforme es recuperi l’activitat econòmica però és cert que alguns comerços han tancat i no han sobreviscut”, assenyala.

Torres explica que, per sobreviure, molts hotels i altres allotjaments han hagut d’endeutar-se o canviar de mans: “Els fons d’inversió han entrat amb força a Barcelona“, apunta, i atribueix aquests canvis de propietat a la baixa facturació dels darrers dos anys: el 2020 es va facturar només un 10 % de les xifres habituals i el 2021, un 30 %. “Podem dir que el sector ha quedat relativament canviat”, sentencia.