color rosa Sant Jordi

(ACN) La rosa tornarà a ser protagonista per Sant Jordi, tot i que fer-la arribar als carrers serà més car aquest any. La gran majoria de flors de la diada arriben de Colòmbia i Equador i, en menor mesura, d’Holanda o Kènia. El preu del transport des d’aquests països ha augmentat fins a un 50 % i el propi producte també s’ha encarit. Plàstics, cartrons o espigues que s’utilitzen com a complement han doblat el seu preu. Amb tot, la rosa és per als majoristes un 20 % més cara que altres anys. El sobrecost, però, no hauria d’arribar al carrer. Des del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya afirmen que majoristes i floristes assumiran aquesta desviació de preus per tal de recuperar la il·lusió per una de les diades més importants del sector.

Els preus, el doble dels de l’any passat

“Anirem a fer una rosa molt cara, més cara que un any normal”. Amb aquesta contundència es mostra l’importador de flors Joaquim Canal, de l’empresa Canalflor de Vilassar de Mar (Maresme). Els darrers dies li arriben diàriament camions provinents dels principals mercats emissors a uns preus que, en alguns casos, doblen els que pagava l’any passat. El preu per quilo de rosa estava el 2021 per sota del dos euros de transports, mentre que actualment supera amb escreix els quatre euros. “I això és només portar-la”, es lamenta Canal.

El producte també es paga més car que altres anys. En el cas de Colòmbia i Equador, explica que alguns cultius han tancat el darrer any i això ha permès a la resta augmentar tarifes. En altres mercats, com l’holandès, l’ús de calefacció per fer créixer la rosa també repercuteix en el preu final. Les roses clàssiques per Sant Jordi són la ‘freedom’ de Sud-Amèrica i la ‘red naomi’ holandesa.

Tot i els entrebancs, la rosa tornarà a omplir els carrers aquest Sant Jordi i serà el propi sector el que ajusti els seus marges. El consumidor no hauria de notar aquesta desviació i s’espera una xifra de vendes que superi els sis milions de roses. El fet que la diada caigui en dissabte pot afectar negativament la venda a empreses i escoles.