Gràcia està recollint les iniciatives d’economia social i solidària que hi ha al districte. Es tracta d’un projecte sorgit dels pressupostos participatius en què es va aprovar generar un mapa en línia i interactiu que englobi tota l’activitat i les propostes de promoció d’aquest tipus d’economia. Des del juny i fins al desembre es treballarà en la visibilització, la formació i l’intercanvi entre aquestes iniciatives d’economia social i solidària.

De moment, ja hi ha més de 50 iniciatives incloses dins del mapa Pam a Pam. Ara, l’objectiu és ampliar aquest mapa en línia i interactiu per recopilar totes les propostes que segueixen certs criteris en el territori. D’aquesta manera es pretén facilitar les relacions i l’intercanvi entre els diferents projectes i els veïns. Per formar part d’aquest mapa s’han de tenir en compte diferents punts que s’engloben en tres blocs: tipus d’organització interna, l’impacte social i l’ambiental. Com explica la Laura Solé, tècnica de Pam a Pam, ja es poden consultar algunes de les propostes. “Si entrem a la pàgina web Pam a Pam, ja podem comprar amb criteris de l’economia social i solidària, el que volem fer, justament, és donar-li un impuls i aprofitar que tindrem activistes i persones amb ganes de fer-ho créixer, doncs alimentar el mapa de forma més intensiva durant aquests mesos.”

Les persones activistes i voluntàries que ajuden a ampliar els punts del mapa s’anomenen xinxetes i la seva tasca és acostar-se a les diferents iniciatives per valorar a través d’entrevistes si compleixen els requisits i, per tant, fomenten l’economia social i solidària. Un dels punts d’aquest mapa és la llibreria La Caníbal. Fa tres anys va obrir aquest establiment que és una cooperativa de treball associat sense ànim de lucre que creu que els llibres dels seus prestatges són una eina per a la transformació social. Expliquen que tenen una organització interna democràtica i aposten per un feminisme transversal. Tot això, fa que formin part del mapa Pam a Pam i un dels tres socis de La Caníbal, Jesús Arpal, explica que “és una manera d’estar-te formant en xarxa i aprendre d’altres experiències que tot i que la seva activitat sigui molt diferent de la teva, però estàs caminant cap a uns criteris afins.”

Un altre punt del mapa en una altra línia és CoopMercat. Els serveis de proximitat són segell d’aquesta cooperativa que dona feina a persones amb discapacitat intel·lectual. A més del mapatge, aquest projecte per potenciar l’economia social i solidària també farà formacions temàtiques i rutes per Gràcia, perquè les mateixes iniciatives expliquin els seus projectes als veïns. Ja s’ha fet la primera, però n’hi haurà tres més per diferents zones del districte. A més, per continuar detectant més propostes d’aquest tipus, des de Pam a Pam s’ha organitzat una trobada el dia 20 de setembre a La Caníbal per aquelles persones interessades a ser xinxetes.