Fa uns sis mesos que bars, restaurants i cafeteries dels centres comercials van abaixar la persiana per ordre del Procicat —amb l’excepció d’una setmana per Nadal. Aquest dilluns poden tornar a obrir i durant aquests dies alguns establiments han iniciat els preparatius. Des del sector es mostren il·lusionats per tornar a la feina.
Des de l’Associació Espanyola de Centres Comercials recorden que aproximadament un 90 % de treballadors del sector estaven en ERTO. Ara, calculen que més del 50 % podrà tornar a la feina. Tot això, amb l’esperança que si la situació de pandèmia continua millorant, i si la vacunació segueix avançant a bon ritme, es puguin anar reincorporant la resta de treballadors progressivament.
Preparatius d’última hora
Víctor Garcia, portaveu de l’associació a Catalunya, explica que els restauradors han hagut de fer comandes a correcuita, ja que la notícia va arribar amb pocs dies d’antelació. Tot i això, recorda que les mesures sanitàries són les mateixes que fa sis mesos i, per tant, no han hagut de fer grans adaptacions als establiments.
Molts restauradors s’han mostrat il·lusionats i esperançats per aquesta reobertura. En alguns casos, però, creuen que s’ha de ser prudent amb les expectatives de futur, ja que la recuperació “no serà d’un dia per l’altre”.
En tot cas, les mesures i restriccions sanitàries són les mateixes que per a la resta de la restauració: podran obrir de dos quarts de vuit del matí a cinc de la tarda, l’aforament a l’interior serà del 30 % i, a les terrasses, les taules hauran de mantenir una distància de dos metres.