La voràgine que ha creat la situació política a Catalunya té efectes sobre el turisme, en especial a Barcelona. Els hotels, sobretot de quatre i cinc estrelles, llancen ofertes d’última hora per animar les reserves. La davallada ja es nota: el Gremi d’Hotels calcula que l’ocupació pel pont de desembre està sent més baixa que l’any passat. Les xifres definitives del 2016 assenyalen una ocupació d’un 60 %, mentre que les previsions d’enguany no s’enfilen més enllà del 45 %.

S’estima, doncs, que hi haurà una caiguda  d’entre un 15 i un 20 %. Caldrà esperar, però, les dades efectives a finals de desembre. Segons Bruno Hallé, soci director de la consultora turística Magma HC, la qüestió catalana ha provocat que, en els darrers mesos, les reserves es formalitzin a última hora. “La gent està decidint-se per Barcelona perquè és una ciutat que agrada. Estem parlant d’una demanda més internacional que no pas nacional“, explica Hallé.

De retruc, també es fan ofertes d’última hora en sectors específics, com és el cas dels hotels de luxe i semiluxe. Als cercadors de viatges es troben gangues que no es veien des de fa temps. Tot i això, l’oferta hotelera a la ciutat és plural i la demanda de places continua essent forta el mes de desembre.