El director general de Turisme de Barcelona, Jordi William Carnes, s’ha mostrat partidari de fer flexible el Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics (PEUAT) i adaptar-lo a la nova conjuntura econòmica. Carnes ha demanat que s’entengui l’activitat turística com “un element positiu” i ha avalat, en aquest sentit, la construcció d’una nova terminal de creuers per fer arribar més visitants a la ciutat.

El director general de Turisme de Barcelona considera que la infraestructura permetrà que més creuers tinguin Barcelona com a port base i això, diu, afavorirà la presència de més turistes i, de retruc, més ingressos per a sectors claus de la ciutat. “Vull aquell senyor que comença o que acabarà a Barcelona, perquè dormirà i anirà a museus”. Carnes opina que els creueristes que només fan escala aquí l’usen de forma intensiva, però no hi fan prou despesa econòmica.

Pel que fa a les estadístiques de visitants, que han caigut un 4,7 % des de l’1 d’octubre en comparació amb el 2016, Carnes ha insistit en l’excepcionalitat del creixement dels darrers anys. Jordi William Carnes ha advertit que les destinacions del Mediterrani afectats per atacs terroristes o problemes socials “s’han recuperat”, i Barcelona deixarà de ser una destinació refugi. D’altra banda, també ha negat que el debat polític pugui tenir un efecte directe sobre el turisme, però alerta que el fet que hi hagi incidents que alteren la normalitat del dia a dia a Barcelona sí que pot haver provocat dubtes en alguns viatgers a l’hora de triar-la per fer turisme.

Carnes ha subratllat també que no totes les zones de la ciutat són iguals pel que fa a l’ús turístic que se’n fa. “Algunes tenen excés d’oferta i d’altres admetrien una revisió d’aquests usos”.