Davant el tancament de comerços centenaris, el barri Gòtic és l’escenari de la reobertura d’un establiment emblemàtic, l’Herboristeria del Rei. Situat al carrer del Vidre, es va fundar el 1818 amb el nom de La Linneana i era l’herbolari més antic de Catalunya fins que va tancar el setembre del 2021.
El relleu de la botiga l’ha agafat Pavlina Doroshenko, una ucraïnesa resident a Barcelona des de fa vuit anys. Tot i que continua amb la venda d’herbes medicinals, amb una secció més reduïda, ofereix principalment productes naturals com te, sabó i espelmes artesanals. També elaboren a mà l’empaquetament dels productes.
Una aposta pel comerç emblemàtic celebrada pels veïns
Encara que Doroshenko s’ha dedicat professionalment al disseny i la creació d’espais comercials, es defineix com una gran defensora del comerç emblemàtic. Per això tenia clar que volia omplir de vida una altra vegada aquesta botiga de Ciutat Vella. De fet, anima els emprenedors a mantenir i reobrir els negocis històrics de Barcelona i s’ofereix per ajudar-los en aquest procés.
L’Herboristeria del Rei va reobrir divendres, 21 de juliol, i molts veïns i curiosos s’hi han acostat per agrair a Doroshenko la posada en marxa en negoci.
Crida a recuperar fotografies i documents antics
Gran part del mobiliari de la botiga, malgrat que està restaurat, és del 1857. Destaca la font de marbre de Carrara que hi ha al centre del local, on antigament es conservaven sangoneres i que està coronada amb el bust de Carl Von Linné, naturalista suec creador del sistema actual de classificació de les plantes.
A l’establiment també s’hi pot veure un recopilatori de documents i fotografies dels més de 200 anys d’història de la botiga. Doroshenko anima els veïns o antics clients que tinguin material històric de l’herbolari a cedir-lo per ampliar aquest fons documental i crear un petit museu del comerç.
Establiment catalogat com a bé cultural d’interès local
Per bé que l’herbolari va obrir amb el nom de La Linneana, el local es va reformar el 1857 quan Isabel II va nomenar el seu fundador, Josep Vila, “Herbolari de cambra de S. M. la Reina” i “proveïdor de la Casa Reial”. 140 anys després, el 1997, la botiga es va restaurar parcialment amb l’ajuda de la Generalitat i es va catalogar com a bé cultural d’interès local.