112

(ACN) Els treballadors del telèfon d’emergències 112 de la Generalitat han convocat una vaga indefinida durant els caps de setmana a partir del 4 d’agost als dos centres de Reus i Barcelona. La convocatòria ha estat a iniciativa dels nou membres del comitè d’empresa de Reus, tots de la CGT, i té el suport del 90 % de la plantilla d’aquest centre. Els treballadors del centre de la Zona Franca de Barcelona poden fer la vaga, però el comitè s’hi podria afegir més endavant.

Les reivindicacions principals dels treballadors són aconseguir internalitzar el servei i tenir un conveni propi, ja que ara depenen de l’empresa Ferrovial i del conveni de telemàrqueting. L’altra gran reivindicació és obtenir millores laborals, perquè falten treballadors a gestió, coordinació i supervisió, i es perden trucades. Això els provoca estrès “crònic”. Així, lamenten que cobrin 1,80 euros l’hora nocturna i que el 90 % dels contractes són a temps parcial. A més a més, pel fet de parlar anglès, francès o alemany només cobren un plus de 60 euros mensuals.

Reclamen que la Generalitat els internalitzi

Segons ha explicat el comitè d’empresa a través de Twitter, el contracte amb Ferrovial-Serveo acaba el març del 2024 i segurament es prorrogarà. “Tenim una empresa que ja no sabem si és Ferrovial, Serveo o el fons voltor Portobello, i que l’únic que fa és fer nòmines i xuclar diners públics. Fan el mínim per obtenir el màxim de beneficis“, assegura el comitè. El Departament d’Interior té en marxa un estudi sobre “la viabilitat d’internalitzar” el servei que acabarà a la tardor. Però un resultat favorable d’aquest estudi no obliga a res, explica el comitè.

El comitè admet que la directora del 112, Irene Fornós, “té ganes que les coses surtin bé”, però creu que Interior i la Generalitat “li haurien de donar més suport”. “Fins ara ningú s’ha compromès a internalitzar” el servei, asseguren. Per tot això, el comitè considera que els votants d’ERC “no entendrien” que es renovés l’adjudicació a l’empresa que actualment gestiona el servei.

72 hores de vaga seguides cada cap de setmana

La vaga, que començarà el 4 d’agost, es farà des de les 8 del matí dels divendres fins a les 8 del matí dels dilluns. Com ja va passar amb la vaga d’agost del 2021 el març del 2022, els serveis mínims seran considerables, un 85 % aproximadament, en tractar-se d’un servei essencial.