L’avinguda de Gaudí és l’eix comercial de barri més car de Barcelona, segons un estudi de la consultora immobiliària Forcadell. Llogar-hi un local val 55 €/m² de mitjana, de manera que per un establiment de 100 metres quadrats cal pagar 5.500 € al mes. És més del doble del que valdria el mateix local al carrer Major de Sarrià, on el preu mitjà és de 21,5 €/m². Són els carrers amb locals més cars i més barats de la ciutat.

La Vila de Gràcia se situa en segona posició, amb 46 €/m², de manera que per un local de 100 m² cal pagar 4.600 € al mes de mitjana. La tercera via amb els arrendaments més cars engloba el carrer de Sants i el de Creu Coberta, un eix d’aproximadament quatre quilòmetres que, segons els responsables de l’informe, és “un dels carrers comercials més llargs d’Europa” i on, a més, “es creen sinergies” entre els veïns del barri i els qui hi són de pas, ja que està ben connectat en vehicle privat i també en transport públic.

Els lloguers més barats, a barris rics

A l’altre extrem de la llista se situen diversos carrers de Sarrià i Sant Gervasi, dues de les zones més riques de la ciutat. Al carrer Major de Sarrià és on trobem els lloguers més baixos, a 21,5 €/m², de manera que per un local de 100 m² cal abonar 2.150 € al mes de mitjana. També es paga per sota dels 2.500 € al mes un establiment de les mateixes dimensions en carrers de Sant Gervasi, Mandri o Craywinckel (24 €/m²).

L’estudi de Forcadell diferencia entre els que qualifica d’eixos de primera línia i els de segona, amb un preu força inferior. Jordi Fandos, consultor de “retail” de Forcadell, ho justifica amb un exemple: “No té res a veure estar a la carretera de Sants o estar darrere el mercat”. Per Fandos, estar molt a prop d’un eix comercial, però quedar-ne fora, “no té res a veure perquè no tens presència al barri”.

Menys locals buits i preus semblants al 2019

Després de la crisi provocada per la pandèmia de la covid-19, el sector dels locals comercials s’està recuperant. Fandos assegura que cada cop hi ha menys locals buits a la ciutat i que els preus també tendeixen a situar-se a nivells semblants als del 2019.

Venim d’un moment en què algunes zones s’havien quedat molt desertes, com el barri Gòtic, i estem recuperant el nivell que teníem abans”
Jordi Fandos, consultor de “retail” de Forcadell

Fandos reconeix que les que van patir menys la crisi són les que anomena “zones prime”, carrers com el passeig de Gràcia, l’avinguda del Portal de l’Àngel o la Rambla. Tot i això, aquest consultor immobiliari assegura que tots els barris “en major o menor mesura s’han recuperat”. Explica, però, que hi ha hagut “molt intercanvi de cromos”, és a dir, negocis que s’han traslladat a locals propers al que tenien per abaratir costos i aprofitant establiments que havien quedat buits.