Aquesta primera concentració conjunta no es pot qualificar d'èxit, per la poca participació, però sí que en canvi es pot convertir en la llavor d'un moviment que doni veu al malestar per la pujada de les tarifes elèctriques. Un problema que afecta el gruix de la població i colpeja especialment aquells sectors més vulnerables com ara els pensionistes. CÈLIA MARTÍ "I és que doble, eh? estic pagant el doble que no fa gaire." Ells han estat majoria en aquesta protesta que reclama, per començar, la fi de les subhastes elèctriques que marquen els increments de la llum. Denuncien el fet que productores i distribuidores estiguin a les mateixes mans i reclamen una rebaixa de l'IVA com a mínim en la Tarifa d'Últim Recurs, que és la que tenen la majoria de consumidors. ÀLEX DAUDER, coordinador d'AICEC ADICAE "Amb el problema més greu que ens estem trobant és amb la pobresa energètica. La situació de crisi actual fa que moltes famílies no puguin pagar el rebut de la llum." Per això demanen la retirada de la reforma elèctrica que es va a provar el desembre passat i que té per objectiu anar reduint el dèficit tarifari que s'ha generat amb les elèctriques. El dèficit tarifari es va començar a generar a finals dels anys noranta quan el govern del Partit Popular va decidir que el rebut de la llum no podia pujar mai més que no pas l'IPC i es comprometia a compensar les elèctriques per aquesta desviació. Doncs bé, 15 anys més tard, el dèficit tarifari i per tant el que es deu a les elèctriques arriba ja als 30.000 milions d'euros. I per corregir aquesta xifra la reforma energètica redueix les aportacions a les energies renovables, que fins ara s'havien potenciat. Segons ADICAE en els darrers quatre anys a Catalunya el rebut de la llum ha pujat un 31%. Els ingressos familiars han caigut cinc punts.

El mes de desembre passat, la subhasta elèctrica Cesur, en què participen les cinc grans companyies elèctriques espanyoles, va incrementar el preu base de l’electricitat un 29,5%. Això suposava un augment de l’11% en la factura de la llum dels consumidors durant el primer trimestre de 2014. Immediatament, aquesta forta pujada va activar les alertes del Govern i, el ministre d’Indústria, José Manuel Soria, va demanar a la Comissió dels Mercats i la Competència (CNMC) que en frenés la pujada. Finalment, la CNMC va anul·lar la subhasta elèctrica i va proposar al Govern la pujada del rebut de la llum un 2,3% (1,4% per a les elèctriques + 0,9% dels peatges públics) mentre intenta elaborar un nou sistema de càlcul de la tarifa.

Aquest recent encariment de la llum i el sistema que en regula el preu ha fet que l’Associació de Consumidors de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya, juntament amb la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, la Unió de Consumidors de Catalunya, la Federació Unió Cívica de Consumidors i Mestresses de Casa de Catalunya, l’Associació de Consumidors de la Província de Barcelona, i l’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya hagin sortit al carrer per demanar mesures per aconseguir un mercat elèctric més sostenible i just per als consumidors.

La convocatòria ha unit els consumidors davant la Delegació del Govern per llegir un manifest en què demanen la retirada del sistema de subhastes Cesur. També reclamen una auditoria que aclareixi quina part del dèficit tarifari, que ja es troba al voltant dels 30.000 milions d’euros, és legítima, i la retirada de la reforma energètica aprovada al desembre que vol ajudar a eixugar precisament aquesta xifra reduint, per exemple, les aportacions a les energies renovables. Les associacions de consumidors volen també que es concretin mesures que frenin l’exclusió energètica, com per exemple, la rebaixa de l’IVA de la Tarifa d’Últim Recurs del 21% al 4%.