Portabella ha demanat mesures immediates per protegir comerços com el Colmado Quílez, que aquest divendres ha anunciat que podria tancar o traslladar-se a causa de la Llei d’arrendaments urbans. El líder d’UxB ha proposat “que es valori la suspensió temporal de llicència a aquests establiments singulars“ per tal de guanyar temps i poder elaborar un pla que protegeixi els establiments històrics.

Tot i que Trias s’hi mostrat favorable, ha afegit que qualsevol mesura s’ha de prendre en el marc de la legalitat i suspendre la concessió de llicències no ho és. Per això, ha informat que el consistori treballa en una mesura de govern que es presentarà properament, per garantir la continuïtat d’aquests establiments. De la mesura, només s’ha fet públic que s’està elaborant un catàleg de comerços històrics i que s’analitzarà com el consistori pot ajudar-los per evitar-ne el tancament. Trias ha opinat que la Generalitat hauria de legislar i s’hauria d’implicar en una mesura d’aquestes característiques.

Des del PSC, Jordi Martí ha demanat celeritat al consistori perquè, si no, “no en quedarà ni un” que es pugui preservar.

En la mateixa línia ha parlat la patronal del petit i mitjà comerç, PIMEC, que ha reclamat a l’Ajuntament de Barcelona mesures urgents. El president de PIMEC Comerç, Antonio Goñi, ha afegit que les grans multinacionals són les úniques que poden pagar els lloguers que es demanen i, per això, acaben ocupant els espais dels comerços tradicionals.

Degoteig de tancaments

En els darrers mesos han tancat diversos comerços històrics a causa de la nova llei d’arrendaments i, de fet, els comerciants ja van demanar a Trias al novembre que mogués fitxa per evitar-ho. Un exemple n’és la botiga Joguines Monforte, que va tancar les portes a finals de 2013 per l’alt preu del lloguer. De fet, al voltant de la plaça de Catalunya només sobreviuen 15 comerços històrics. PIMEC considera que, si Barcelona vol apostar pel turisme, ha de buscar aspectes que la diferenciïn d’altres ciutats europees.

Pel que fa a l’Ajuntament, aquest gener va acordar un lloguer de 10 anys per al Bar Marsella, al Raval, i també va renovar l’arrendament de la Cereria Subirà.