La polèmica no és nova i ve precedida per altres xocs de trens viscuts en els darrers dies, arran de l’obertura d’algunes botigues en dies festius, com per exemple el dia 28, que contravenia tant la normativa catalana com l’espanyola, molt més permissiva, i que ha tingut com a primera conseqüència la tramitació d’expedients sancionadors a firmes tan conegudes com la marca Desigual.

Aquest cop, però, la Confederació de Comerç de Catalunya alerta que aquests i molts altres establiments podrien acollir-se a la llei espanyola per iniciar les rebaixes d’hivern els dies 2, 3, 4 i 5, i així posar de nou en risc la convivència entre els diferents negocis, que es trobaran en la disjuntiva d’oferir ja descomptes o esperar a l’endemà de Reis. El president de la CONFECOM, Miquel Àngel Fraile, ha recordat que “oficialment per a tots les rebaixes comencen el 7”, però reconeix que no es podrà impedir que qui vulgui pugui avançar-les. Això es deu al fet que la llei catalana, que també regula els horaris comercials, ha quedat suspesa pel Tribunal Constitucional i, mentrestant, preval l’impulsada pel govern de Mariano Rajoy, que permet fer-ne quan més convingui.

Fraile, no obstant, està convençut que la majoria de centres comercials, de grans magatzems i de botigues tant del centre com de la resta de barri respectaran el que dicta “l’imaginari col·lectiu” i tractaran aquests pròxims dies de mantenir els preus de la campanya nadalenca per obtenir el màxim profit amb les vendes obtingudes just ara, que és quan més consumidors s’afanyen a enllestir els regals per a la família i amics. A més a més, l’entitat confirma que es mantindrà per dimecres que ve, “dia de compres per excel·lència”, la campanya publicitària que dóna el tret de sortida a les rebaixes d’hivern. “Hem convingut que el calendari de rebaixes s’ha de mantenir, i preferiríem que tothom s’acollís a la normativa catalana, que és la pròpia”, ha insistit Fraile, que parla d’una situació “extraordinària” que es resoldrà quan el TSJC s’hi pronunciï.

En aquest sentit, s’espera que a l’estiu ja no hi hagi dubtes sobre què es pot fer. La Confederació de Comerç de Catalunya confia, però, que la resolució judicial vagi en la línia de limitar els dies d’obertura i de rebaixes, com havia acordat la Generalitat amb el sector, per no perjudicar el petit comerç.

Pel que fa a la campanya de Nadal i Reis, aquest any està anant millor que en l’anterior edició i, tot i que “no és per tirar coets”, Fraile assegura que “tot indica que tindrà un balanç positiu”. Sis de cada 10 botigues afirmen que estan facturant, si fa no fa, el mateix que 12 mesos enrere, i entre un 20 i un 30% corroboren que han venut més.