Des del sindicat UGT han elaborat l’informe Un any de covid-19: impacte laboral, econòmic i social, que recull que 1.284.479 persones s’han vist afectades per un ERTO a Catalunya en el darrer any. Això suposa que 4 de cada 10 persones han tengut una suspensió, total o parcial, en el seu contracte.

Pel que fa a la contractació, en xifres globals, ha davallat el 33,07 % respecte al 2019.

L’hostaleria, la gran damnificada

Si ens fixem en l’hostaleria veiem que ha estat el sector més perjudicial. De març a setembre del 2020 es van signar 255.088 contractes menys que en el mateix període de l’any anterior, és a dir, una baixada del 72,4 %. Gairebé un de cada tres contractes que no s’han pogut formalitzar potencialment durant la pandèmia pertanyien al sector de l’hostaleria.

Previsió de menys llocs de treball en un futur

Des del sindicat no es mostren tampoc gaire optimistes amb el panorama que quedarà després de la pandèmia. En l’informe asseguren que es podrien perdre 1,5 milions de llocs de treball en la propera dècada per culpa de la pandèmia i l ‘acceleració de la digitalització.

Davant d’aquesta situació, la UGT proposa una redistribució del temps de treball cap a les 32 hores setmanals i demana la derogació de la reforma laboral i l’augment del salari mínim interprofessional (SMI).