25 restaurants de l’àrea metropolitana, 15 dels quals de Barcelona, participen en una prova pilot per fomentar la sostenibilitat al sector de la restauració. L’objectiu és trobar noves maneres de treballar i gestionar els establiments a partir de tres eixos fonamentals: buscar proveïdors de proximitat per avançar en l’autosuficiència alimentària de l’àrea metropolitana, servir productes de temporada i tenir un protocol de tractament de residus, especialment orgànics.

Coincidint amb el dia en què s’han anunciat noves restriccions pel coronavirus que afecten de ple la restauració, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha afirmat que “la restauració és un valor afegit per a la ciutat i és un valor per al país”, i ha afegit que és un sector “molt important” de l’economia. De fet, en l’acte de presentació de la iniciativa ha reclamat a la Generalitat més ajudes per als restauradors.

El projecte pilot, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació Restaurants Sostenibles, pretén aconseguir que aquest tipus de restauració “esdevingui un eix estratègic de reactivació social, cultural i econòmica de la ciutat”. La prova arrencarà al febrer del 2021 i al llarg de l’any s’analitzaran els processos de treball de cada establiment. Amb les conclusions, s’elaborarà una guia que servirà de punt de partida per a altres restaurants que vulguin fomentar la sostenibilitat i per impulsar accions concretes. A més, de manera paral·lela també es faran cursos de formació en aquest àmbit a 250 professionals.

Reconeixement a grans xefs barcelonins

En l’acte de presentació, s’han distingit una vintena de xefs de Barcelona amb la jaqueta de cuiner de l’Associació de Restaurants Sostenibles. D’aquesta manera, se’ls reconeix el compromís amb la introducció de processos més sostenibles als seus establiments. Entre els guardonats, hi ha els responsables d’alguns establiments de la ciutat distingits amb estrelles Michelin:

  • Àbac
  • Angle
  • Lasarte
  • CocinaHermanos Torres
  • Disfrutar
  • Enoteca
  • Cinc Sentits
  • Aürt
  • Hisop
  • Dos Palillos
  • Enigma
  • TicketsBarc
  • Hoja Santa
  • Via Veneto
  • Xerta
  • Caelis
  • Xavier Pellicer
  • Nectari
  • La Barra/Tapas 24
  • Spoonik
  • Marimorena
  • Estimar

El pla pilot s’emmarca en l’any en què Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. En aquest context, també s’han organitzat altres projectes com E-EINES, per analitzar la relació entre els sectors implicats; les Jornades Cubik, de debat entre professionals de la restauració, o el Congrés Internacional de Restauració i Economia Circular.