El Gremi de Restauració considera que les restriccions anunciades aquest divendres pel govern català són “una declaració de guerra” i afirma que “l’obsessió del Departament de Salut amb la restauració és malaltissa”. “No han estat capaços d’anticipar-se ni a la tercera onada: quan pensen dimitir?” es pregunta el Gremi en un comunicat.

Els restauradors consideren que l’obertura de bars i restaurants per franges horàries (només per als esmorzars i dinars) és “inviable i equival a un tancament”. No entenen que s’hagin endurit les restriccions als establiments quan “la Generalitat i el Ministeri de Sanitat han alertat que la majoria de contagis es produeixen als espais privats”. I auguren una “allau d’anul·lacions terrible”.

“Obssessió malaltissa amb la restauració”

El Gremi apunta directament a Esquerra Republicana, a qui acusa de tenir “una obssessió malaltissa amb el sector de la restauració”. “Sembla que Salut hagués estat esperant que les xifres empitjoressin per tancar de nou bars i restaurants” diu el comunicat. “L’assetjament que patim és intolerable”.

Denuncia també que “moltes famílies s’estan arruïnant” en referència als treballadors del sector. Segons dades del Gremi, 170.000 treballadors passaran les festes de Nadal en l’ERTO i els 50.000 professionals autònoms no rebran cap tipus d’ajuda.

Els centres comercials, pendents de la lletra petita

A partir del dilluns 21 de desembre els únics restaurants que no podran obrir són els de l’interior dels centres comercials. El govern considera que així s’evitarà que els ciutadans hi vagin a passar el dia. Ara bé, des dels centres comercials no estan d’acord amb aquest argument. Segons Víctor Garcia, portaveu de l’Associació Espanyola de Centres Comercials, “els ciutadans ara mateix no estan passant el dia als centres comercials”, degut a la pandèmia. Estan molt pendents, afegeix, de la lletra petita de la resolució. Volen saber si els restaurants que donen al carrer podran obrir i si a la resta se’ls permetrà fer menjar per emportar i a domicili.