Els professors associats de les universitats catalanes fan pinya per reclamar solucions a la situació de precarietat laboral que fa temps que denuncien. Aquest dimecres s’han concentrat davant la Direcció General d’Universitats, a la via Laietana, on han presentat el “nou camí de lluita” que emprenen amb reivindicacions comunes. Es tracta d’una estratègia fruit de l’assemblea que van celebrar el 27 d’abril. En aquesta reunió van acordar exigir que es regularitzi la seva situació laboral dins de la universitat, un increment salarial immediat mentre no es resolgui aquesta regularització, i que durant el procés no es produeixi cap “acomiadament encobert”.

Els professors associats asseguren que són una part “importantíssima” de la docència però que, en canvi, pateixen l’encadenament de contractes temporals, no se’ls reconeix econòmicament la docència ni la recerca, i tenen “nul·les” perspectives de promoció a la carrera acadèmica i sous baixos. Asseguren que acostumen a cobrar l’escala retributiva mínima, uns 500 euros al mes, quatre vegades menys que els professors titulars.

Per això, demanen aplicar el conveni previ a la crisi i han lliurat una carabassa a la Direcció General d’Universitats per mostrar el seu malestar. La resposta que han rebut ha estat que les limitacions pressupostàries no els permeten atendre les reclamacions, una solució que no ha satisfet els protestants. Lamenten “la falta de compromís dels òrgans de govern davant d’un problema que cada vegada va a més”.

Els professors associats amenacen amb vaga indefinida

Sota aquesta coordinació conjunta, els professors associats han acordat una sèrie de protestes a les universitats catalanes i preveuen una vaga indefinida prevista per al proper curs 2019-2020 per “aturar les universitats”. Indiquen que el nombre d’aquesta figura docent supera el 40 % a les universitats catalanes. Durant tot el dia s’han programat concentracions a les universitats de Barcelona, Girona, Lleida, a la Universitat Autònoma de Barcelona, a la Universitat Politècnica de Catalunya, i a la Universitat Rovira i Virgili. Una lluita que ve de lluny, després del cas dels falsos associats de la UB.

 

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a