Els estudiants universitaris i de secundària han fet vaga aquest divendres de maig per reclamar la rebaixa de taxes universitàries. Segons la Guàrdia Urbana, s’han manifestat unes 1.200 persones, entre estudiants i representants de grups polítics i organitzacions sindicals. La manifestació ha estat més llarga del que és habitual: ha sortit a les 12 h de la plaça de la Universitat i s’ha estirat fins al Parc de la Ciutadella, on ha acabat dues hores després. De fet, els estudiants volien acabar davant el Parlament, però la sessió d’aquest dijous ha impedit poder arribar a les portes de la cambra pel dispositiu de seguretat habitual. L’objectiu era el d’evidenciar el suport a la iniciativa legislativa popular amb què volen aconseguir la rebaixa de les taxes universitàries.

En les hores prèvies a la manifestació la situació ha estat força tranquil·la. Diversos grups d’estudiants hi han arribat des de diferents columnes. La més nombrosa ha arribat de la UAB mentre que a Barcelona només s’ha fet una acció a l’avinguda Diagonal a l’altura de la plaça de la Reina Maria Cristina. Una quarantena de persones han tallat els carrils d’entrada de la ciutat, a la calçada central.

ILP per la rebaixa de les taxes universitàries

Demanen al Parlament català que aprovi una iniciativa legislativa popular (ILP) per tal de rebaixar el preu de les taxes universitàriesBerta Satoca, portaveu de la plataforma impulsora, ILP Universitats, ha dit que “Barcelona ha de ser l’epicentre de la protesta per demostrar al Parlament que no pot obviar la rebaixa de preus”. El lema de la protesta ha estat “Recuperem la universitat”.

La ILP ja ha recollit 40.000 firmes, però perquè tiri endavant ha d’arribar a les 50.000. Els promotors del projecte esperen que abans que acabi el mes de juny s’hagi superat la xifra i pugui arribar al debat parlamentari. Aquest grup critica que Catalunya és una de les comunitats autònomes on els preus universitaris són més cars i per això demana una rebaixa de les taxes del 30 %.

Les organitzacions que formen part de la ILP són el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, l’Associació d’Estudiants Progressistes, Arran, Jovent Republicà, USTEC, la Intersindical i la CGT, entre d’altres.

Aquesta és una vella reivindicació dels col·lectius d’estudiants, que a finals de l’any passat es van tancar a la seu del Departament d’Economia per reclamar abaratir els preus de la matrícula en un 30 %.