L’Ajuntament de Barcelona ha interposat una sanció de 45.000 euros a la propietat d’un pis de la Barceloneta i a l’empresa que el comercialitza per negar la possibilitat de llogar-lo a una persona d’origen marroquí. Aquesta és la primera vegada que un consistori sanciona per discriminació directa en l’accés a l’habitatge per raó d’origen.

El criteris discriminatoris per part de la propietat

Després de manifestar l’interès a llogar l’habitatge, el denunciant va acreditar el nivell de solvència suficient. La immobiliària, però, no va respondre la petició i va argumentar que s’havia triat una altra candidatura, malgrat que el pis seguís buit i disponible setmanes després. Passades unes setmanes, una persona de l’entorn de la víctima, que no és d’origen marroquí, es va interessar pel pis davant de la mateixa empresa: el va poder visitar i va acreditar un nivell de solvència equivalent al de la persona denunciant. En aquest cas, l’agent immobiliari sí que va mostrar disposició a llogar-li l’habitatge i es va poder provar que el criteri de la propietat no es basava en la solvència ni en la indisponibilitat del pis.

primer cas de racisme immobiliari

Pocs casos denunciats per manca de proves

Habitualment és molt extraordinari que es deixi constància escrita o enregistrada de comportaments discriminatoris. La manca de proves és una de les causes de la infradenúncia, cosa que condueix les víctimes a relativitzar i normalitzar la discriminació i a resignar-s’hi. Per aquest motiu, és molt important el fet que la víctima i una persona del seu entorn recollissin proves que acreditessin la discriminació i poder presentar la denúncia pertinent.