vista aèria Barcelona
Foto: Christian Holzinger

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat la primera compra d’habitatges protegits sobre plànol, tal com marca la normativa que obliga a destinar un 30 % de les noves promocions i grans rehabilitacions a habitatge de protecció oficial (HPO). Aquesta primera adquisició consisteix en la compra de vuit pisos d’entre 71 i 89 metres útils, vuit places d’aparcament i un traster.

Els pisos estaran disponibles a partir del 2024

L’edifici on s’ubiquen aquests habitatges té un total de 27 immobles, està situat al número 29-35 del carrer de Puerto Príncipe, al barri del Congrés i els Indians i està en procés de gran rehabilitació. Els pisos es preveu que estiguin disponibles l’any 2024, quan passaran a formar part del parc de lloguer públic.

Segons l’Ajuntament, es tracta de pisos ubicats en un barri on no hi ha habitatge públic ni solars disponibles. Per això, el consistori creu que aquesta compra permet disseminar l’habitatge públic en zones “especialment necessitades”. 

Inspeccions per detectar incompliments

La normativa del 30 % també preveia un pla de seguiment i control del seu compliment. Després dels dos anys d’exempcions i la pandèmia, també s’han iniciat inspeccions per detectar possibles incompliments a l’obligació d’incorporar HPO. Gràcies a aquest seguiment ja s’hi han detectat 17 promocions  que incompleixen la normativa perquè no reserven el 30% d’habitatge i que se sancionaran d’acord amb la Llei Catalana pel dret a l’Habitatge.

Més d’11.000 habitatges públics i assequibles

Amb la nova compra que ha fet l’Ajuntament, el parc públic i assequible de la ciutat supera els 11.500 habitatges, xifra que converteix Barcelona en la ciutat espanyola amb més parc públic en termes absoluts i en la segona després de Bilbao en nombre de pisos públics per habitant.