Els petits agricultors comparteixen bona part de les reivindicacions que les darreres dues setmanes ha posat el sector agrari sobre de la taula: l’excés de burocràcia i, en el cas català, com es gestiona l’aigua per a usos agrícoles i ramaders en temps de sequera. És el pensament majoritari de la petita pagesia que participa en els mercats de pagès a Barcelona.
“La burocràcia ens ofega“, afirma Lluc Baldasana, un petit ramader i formatger que al Mercat de Pagès de Germanetes, a la Nova Esquerra de l’Eixample, concreta que una empresa més gran pot tenir una persona dedicada als papers, però ells han de triar: “O papers o els animals”. Baldasana recalca que trien “el benestar dels animals i deixar la paperassa per a altres moments del dia”.
L’ús agrícola de l’aigua, la gran qüestió
Si bé l’excés de burocràcia és un dels punts de principal coincidència amb les explotacions agràries més grans, els pagesos locals avisen d’un altre problema: l’ús de l’aigua al sector primari. Ara per ara, segons les restriccions per la fase d’emergència per sequera, el consum de l’aigua en l’agricultura s’ha de reduir un 80 % i, en la ramaderia, un 50 %. Uns topalls que esquiven, per exemple, a Vallbona, fent ús de l’aigua provinent del rec Comtal.
En aquest sentit, pagesos com en Camil Armengol, de la Cooperativa Megalla del Maresme, afirma que “si no tenim aigua haurem de plegar, tant els pagesos petits com els pagesos grans”, i detalla que “no és que no n’hi hagi, és que no es gestiona de manera correcta”.
Es tracta d’una qüestió compartida per l’entitat que gestiona els mercats de pagès de la ciutat, la Xarxa de Consum Solidari. Un dels seus portaveus, en Xavier Montagut, assenyala que “el model agroindustrial està esgotant la terra i malbaratant l’aigua”.
Debat sobre el model de pagesia
Els pagesos integrats en la Plataforma Pagesa i els que ho estan en els sindicats agraris tradicionals han assenyalat aquests dies els principals problemes del sector, però des de les petites explotacions, fan un pas més en les reflexions de les últimes dues setmanes: “Quin model de pagesia volem?”, es pregunten.
La qüestió l’ha posat sobre de la taula Xavier Safont-Tria, de l’horta maresmenca Can Tria Ecològic, on demana “obrir un debat sobre quina pagesia volem, si és que volem pagesos”. En aquest sentit, ha reconegut que “estem al límit” per culpa “dels monocultius” perquè, ironitza, “exportem els nostres productes a altres països, però després n’importem aquí altres que podem produir”.