Un estiu sense piscines seria, afirmen, la ruïna. Per això, a Lloret de Mar —el segon municipi de Catalunya amb més llits hotelers, just darrere de Barcelona— no han volgut arriscar-se a no poder-les omplir per les restriccions de la sequera. Tal com ja va fer el Port de la Selva el 2018, el gremi d’hotels d’aquesta població ha decidit pagar un milió i mig d’euros per portar-hi una dessaladora mòbil. La iniciativa obre la porta a fer que altres poblacions com Barcelona puguin impulsar sistemes semblants, una opció que el Gremi d’Hotels de la ciutat ni confirma ni desmenteix que estigui estudiant.

Segons els hotelers de Lloret, la dessaladora tindrà una capacitat per tractar 50.000 litres d’aigua cada hora, cinc vegades més, diuen, del que necessiten per omplir les piscines. La resta, proposen que pugui servir com a aigua de boca. “No seria lògic que treballéssim només per omplir les piscines”, va assegurar Enric Dotras, president del Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar.

No seria lògic que treballéssim només per omplir les piscines”
Enric Dotras, president del Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar

L’ACA analitzarà cas per cas la viabilitat

La proposta ja és al damunt la taula del Departament d’Acció Climàtica. El conseller David Mascort ha dit que, com tota iniciativa destinada a reduir el consum d’aigua, la seva voluntat és autoritzar-la si es considera viable legalment i ambientalment. “Farem el possible perquè es pugui, però primer hem de rebre la proposta i analitzar-la”, ha concretat.

Una dessaladora mòbil a Barcelona?

A la pregunta de betevé, el Gremi d’Hotels de Barcelona no ha volgut aclarir si està estudiant o no la possibilitat d’instal·lar una dessaladora mòbil a la ciutat. Per la seva banda, l’Agència Catalana de l’Aigua ha confirmat a betevé que si sorgeixen més propostes, s’hauran d’analitzar cas per cas en funció de les característiques de cada municipi.

A Lloret de Mar l’aigua de mar s’extraurà d’un pou natural que hi ha sota la sorra. Es tracta d’un sistema semblant al que, de fet, ja fan servir a Barcelona instal·lacions a tocar de la platja, com la piscina d’aigua de mar del Club Natació Barcelona.