Aquest 2019 ha estat un any amb moltes places d’oferta pública anunciades i convocades per les administracions. L’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el govern espanyol han ofert oposicions per accedir a milers de places de treball a la ciutat. El boom d’oposicions del 2019 ha omplert les acadèmies de preparació, on l’alumne es prepara per aprovar uns exàmens decisius per al seu futur laboral.
[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Oposicions a l’Ajuntament de Barcelona: totes les places convocades” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/economia/oposicions-ajuntament-barcelona-2019-oferta-publica/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]
El Centre d’Estudis Financers és una de les acadèmies de Barcelona que ofereixen places d’estudi per a opositors. Ara hi ha uns 2.000 alumnes que s’hi preparen, 600 dels quals per accedir una plaça pública a l’Ajuntament. El coordinador d’oposicions del centre, Walter Giacoman, explica que han notat tant la gran quantitat de places d’oferta pública d’aquest any que no han pogut absorbir tota la demanda.
“Ens han vingut els alumnes com un tsunami perquè hi havia molt interès a preparar-se. Tenim les classes plenes. Hem hagut de dir a la gent que no hi havia places”
100 euros al mes i fins a tres anys de preparació
En aquelles convocatòries més periòdiques, el perfil de l’opositor és el d’una persona jove que acaba de finalitzar els estudis de grau i que busca una bona qualitat de vida, segons Giacoman. Per això, l’objectiu és preparar-los el millor possible i aconseguir que la majoria d’estudiants acabin aprovant les proves. De mitjana, un alumne es gasta uns 100 euros mensuals i el temps de preparació oscil·la entre els 10 mesos i els tres anys, depenent de la categoria de l’oferta pública i de si l’Administració convoca places de forma assídua.
Walter Giacoman fa 18 anys que treballa al CEF. Com a coordinador de les oposicions, assegura que no hi ha hagut tradició opositora a Catalunya fins ara. “Mentre a altres zones d’Espanya no hi havia fonts de treball, a Catalunya hi havia molta feina. Ara no n’hi ha tanta i la gent busca viure amb qualitat de vida”: així justifica Giacoman que els catalans estiguin cada cop més interessats a optar a una plaça d’oferta pública.
Educació convoca 5.005 places de docents
Ensenyament és un dels sectors amb més convocatòria d’oferta pública. La Generalitat ha convocat més de 3.604 places de mestres de primària, 759 de professors de secundària i 642 de professors tècnics de formació professional.
La convocatòria vol estabilitzar places ocupades actualment per interins. Ramon Font, portaveu del sindicat USTEC STEs, denuncia que el personal interí actual és excessiu. “L’interí ha d’estar per quan no hi ha un funcionari, però el que no és normal és que ens trobem amb un 40 % d’interinatge“, diu Font, en nom del sindicat d’ensenyament. La intenció de la Generalitat és reduir l’interinatge fins al 8 %. El portaveu d’USTEC-STEs diu que aquestes oposicions no són suficients per aconseguir aquest objectiu.
Un cop tancada la convocatòria, el Departament d’Educació ha rebut 21.805 sol·licituds per concursar a una de les 5.005 places de docents d’aquest any.