L’alcaldessa, Ada Colau, ha coincidit amb els exalcaldes de Barcelona Narcís Serra, Pasqual Maragall, Joan Clos i Xavier Trias en un acte al Saló de Cent per commemorar els 40 anys de les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura franquista. Només hi ha faltat Jordi Hereu. L’acte ha marcat l’inici d’un seguit d’activitats que es faran durant tot l’any.

Al Saló de Cent s’han deixat veure també alguns dels prop de 200 regidors que des del 1979 fins ara han format part del consistori. En un interactiu, betevé permet consultar tots els governs municipals que hi ha hagut a Barcelona des del 1979 fins al 2015. L’alcaldessa ha dit que la recuperació de la democràcia va suposar “l’inici d’una transformació de la ciutat” gràcies a la feina d’equip municipal i a “l’impuls ciutadà”.

Falta d’impuls en habitatge públic

Colau ha destacat que en aquests 40 anys s’han donat resposta a les demandes de la ciutadania i a “un moviment veïnal molt reivindicatiu”. L’alcaldessa ha assenyalat, però, que durant tots aquests anys no s’ha donat “un impuls suficient” a la construcció d’un parc d’habitatge assequible, però ha remarcat la “vocació d’unitat” de la ciutat per afrontar reptes de futur. “Més que mai hem de reivindicar que els ajuntaments som motors democràtics de progrés”, ha dit Colau.

40 anys ajuntaments democràtics

Per commemorar els 40 anys d’ajuntaments democràtics, durant l’any s’han programat cinc exposicions que mostren el despertament de la ciutat i els barris després de la dictadura i un projecte expositiu conjunt als arxius municipals dels districtes de Gràcia, Sants-Montjuïc i Nou Barris. També s’han previst cicles de conferències, jornades de recerca i el XVI Congrés d’Història de Barcelona.