Ho diuen els informes dels principals portals immobiliaris i també les dades del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida: l’oferta de pisos de lloguer s’ha reduït dràsticament a Barcelona en poc temps. Les dades del Col·legi van més enllà i alerten d’una reducció alarmant del mercat en poques setmanes. Segons Lorenzo Viñas, president del Col·legi d’Administradors de Finques, entre els mesos de maig i juny s’han registrat un 46 % menys de contractes de lloguer a Barcelona.

Per a Viñas, el factor que ha desencadenat la caiguda ha estat l’aprovació de la llei de l’habitatge al Congrés dels Diputats, a finals d’abril, que regula les pujades interanuals dels contractes en vigor i obre la porta a declarar zones tensionades amb topalls de preus, una fórmula de limitació que ja s’està començant a tramitar per a la ciutat de Barcelona. Viñas creu que això ha “espantat” els propietaris, que han retirat els pisos del mercat, a la recerca d’altres fórmules que els donin més “seguretat i tranquil·litat”.

El president del Col·legi apunta que els habitatges per a lloguer residencial s’estan “reconduint” cap a altres opcions com els lloguers de temporada, d’ús turístic, el lloguer d’habitacions o fins i tot la compravenda.

“Futur negre” a la vista

Segons el Col·legi d’Administradors de Finques, “en els propers 10 o 12 mesos ens podem trobar un problema molt greu a la ciutat. “Ja no un cas concret”, adverteix Viñas, “sinó que els preus aniran cap amunt i la gent es pot trobar que haurà de marxar de la ciutat de manera massiva perquè no podrà assumir la poquíssima oferta que pugui arribar a quedar-se a la ciutat”.

A la reducció de l’oferta s’hi suma una pujada del preu mitjà dels habitatges de lloguer, que s’ha encarit gairebé un 20 % en un any, i ja supera els 18 €/m² de mitjana. Viñas creu que aquesta tendència estendrà les pujades cap a la resta de l’àrea metropolitana en un futur proper.

La Copa Amèrica, un factor afegit

Per a Lorenzo Viñas, la disputa l’estiu vinent d’una prova esportiva de ressò mundial com és la Copa Amèrica generarà “una demanda afegida” de pisos de lloguer de temporada a la ciutat, i restarà oferta per a lloguer residencial de llarga durada. “Vindran milers de persones amb molta capacitat econòmica que es passaran 10 mesos o més a la ciutat, i no se’ls passaran en un hotel, voldran habitatges”, apunta.

El president del Col·legi d’Administradors de Finques admet que la solució “no és fàcil”, i que passa per diversos factors. D’una banda, apunta, “l’administració hauria d’incentivar i motivar els propietaris perquè participin activament en el mercat”. De l’altra, creu que calen “petites modificacions normatives” per permetre “que pisos de més de 150 metres, per exemple, es puguin dividir en dos i així augmentar l’oferta” o bé “possibilitat que els locals de planta baixa es puguin convertir en habitatges disponibles”. Si no s’amplia el mercat d’aquesta manera, adverteix, “caldrà esperar que l’administració posi en circulació més habitatges públics, i això vol dir construir, fet que no arribarà immediatament”.