(ACN/Redacció) FACUA ha alertat que tres de cada 10 immobiliàries de Barcelona vulneren la prohibició de cobrar honoraris als inquilins. L’associació de consumidors ha explicat aquest dimarts l’estudi que ha realitzat sobre 114 agències immobiliàries de tot l’estat espanyol distribuïdes en 11 capitals de província. FACUA ha detallat que a Madrid, que se situa a la part alta en incompliments de les ciutats analitzades, “el 75 % de les immobiliàries incompleix la norma”.

Després d’aquest estudi, FACUA ha anunciat que denunciarà 16 immobiliàries davant les autoritats de protecció al consumidor de cada comunitat de les capitals de províncies. Aquestes denúncies se sumen a les més de 30 interposades el mes de juny.

FACUA ha recordat que la nova llei d’habitatge prohibeix a les immobiliàries cobrar als inquilins honoraris per gestió o pel servei d’intermediació”. Tal com ha detallat Rubén Sánchez, secretari general de FACUA-Consumidors en Acció, “els honoraris només es poden cobrar al propietari arrendador de l’habitatge i no a l’arrendatari”.

En l’anàlisi que s’ha dut a terme, l’associació ha destacat que deixant de banda les immobiliàries que no segueixen la llei, d’altres “introdueixen pràctiques amb què fer creure que cobren un concepte que la normativa permetria”, com per exemple, “estudis de viabilitat de solvència econòmica”.

Pagar honoraris per no perdre el pis i després sol·licitar reemborsament

Tot i això, davant d’un possible cas d’incompliment, FACUA recomana “no perdre l’oportunitat de llogar un pis” i pagar. Després, una vegada firmat el contracte de lloguer i habitant el pis, sol·licitar el reemborsament. En cas de no pagar-se, es recomana iniciar accions legals o contactar amb l’associació per “realitzar accions en defensa dels seus drets”.

Per fomentar pràctiques correctes al conjunt del sector, des de l’associació han animat les immobiliàries que vulguin complir la llei que “traslladin per escrit a l’usuari informació sobre la nova llei”. D’aquesta manera, “si una altra immobiliària intenta repercutir despeses, l’usuari tindrà clar que és una il·legalitat”.