El sindicat s’ha presentat aquest dimarts als mitjans de comunicació i divendres a la tarda se’n farà la presentació pública al Casinet d’Hostafrancs. Serà el tret de sortida perquè tothom que ho vulgui pugui començar a afiliar-s’hi, tot i que ja compten, diuen, amb dotzenes d’afiliats. Asseguren que no és un problema dels barris cèntrics de Barcelona sinó de tota la ciutat i del conjunt de l’àrea metropolitana i, per això, obren les portes a tothom.

La iniciativa neix d”un grup de veïns”, amb l’objectiu de defensar els llogaters dels “abusos” que pateixen per l’increment del preus o per la violència immobiliària. Només l’any passat, afirmen, els lloguers es van encarir un 9 % i actualment hi ha 44.000 contractes de lloguer a punt de finalitzar a Barcelona que poden apujar preus fins al 30 %.

Per fer-hi front, el sindicat vol unificar i fer sentir la veu dels afectats, com ja fa temps que van fer, expliquen, els propietaris. El col·lectiu reclamarà a les administracions una regulació real dels preus del lloguer, amb un índex de preus que sigui vinculant. També reclamen que es derogui la normativa actual que regula els arrendaments urbans i s’impulsi una llei més justa i que garanteixi l’accés a l’habitatge digne i estable per a tothom.

El sindicat de llogaters pren com a model organitzacions similars que ja funcionen en altres països del món, com a Suècia i Alemanya, i que arriben a negociar col·lectivament els preus i condicions dels contractes de lloguer amb tots els agents implicats.

Serveis d’assessorament

L’organització ofereix  tres modalitats d’afiliació a partir d’una quota d’un mínim de 30 euros anuals, tot i que asseguren que “la quota no serà una barrera”. A canvi, oferiran xerrades, informació, assessorament i, fins i tot, volen participar en algunes mediacions entre els propietaris i els llogaters en cas de conflicte. Diuen que estan disposats a “fer servir tots els mitjans a l’abast per pressionar les administracions i els interessos privats que s’estan lucrant injustament amb l’extracció de rendes de lloguer” i no descarten, si cal, repetir una “vaga de lloguers” com la que va haver-hi el 1931.

L’Ajuntament celebra la creació del sindicat

El regidor d’habitatge, Josep Maria Montaner, ha qualificat de “bona noticia” la creació de la plataforma perquè equipara Barcelona a altres ciutats com Viena, Estocolm i Berlín, que ja tenen sindicats. Sobre una de les principals reivindicacions del sindicat, la publicació d’un índex de preus de referència dels lloguers, Montaner ha reiterat que s’està treballant amb la Generalitat per tenir-lo llest. Tot i això ha apuntat que no servirà en un primer moment per associar-hi accions de regulació a partir de bonificacions, per exemple, amb rebaixes d’impostos.