El 81% dels desnonaments que es produeixen a Barcelona ja no són a causa d’imapagaments d’hipoteques, sinó per impagaments del lloguer, segons l’informe de la crisi hipotecària a Barcelona 2013-2016 elaborat per l’observatori DESC i la PAH. Una de les causes és que el preu mitjà del lloguer a la ciutat ha pujat fins a situar-se en els nivells de l’esclat de la crisi del 2008. Diferents entitats han detectat com grans grups inversors compren edificis, en treuen els llogaters, i els posen al mercat més cars, com a pisos de luxe o com a pisos per a turistes. Davant d’aquesta situació en els darrers anys han sorgit tot de plataformes veïnals als barris.

Amb lemes com “no ens faran fora” les plataformes treballen per donar suport als veïns que no poden fer front als nous lloguers més alts, també organitzen mobilitzacions i fan investigació per saber quines són les empreses que compren edificis sencers.  El Sindicat de Barri del Poble-Sec, que es va crear fa un any i mig, organitza assemblees de veïns i ha elaborat el ‘Manual del llogater’, en què s’informa dels recursos disponibles si sorgeixen problemes amb els propietaris.

Fem Sant Antoni té un grup de veïns organitzats en plataforma que des de l’octubre treballen en el mateix sentit. Els dimecres a la tarda ofereixen un punt de suport a l’espai veïnal del carrer Calàbria 66.  L’Elisa Martí, de la plataforma sobre temes d’habitatge de Fem Sant Antoni, explica que sovint se senten desbordats per la dimensió del problema i diu que també es troben amb dificultats a l’hora d’investigar els grups inversors que compren els pisos. Afegeix que ells són un grup de pressió cap a tots els partit polítics.

Al gener va néixer Resistim al Gòtic. El Martí, membre d’aquesta entitat, prové —com molts dels seus companys— d’altres moviments veïnals on ja treballaven temes d’habitatge, però ara, a mesura que han conegut més casos de veïns afectats, van decidir crear un grup específic. Segons el Martí, el Gòtic és un caramel per als grans inversors que busquen pisos per posar-los a lloguer pel turisme o per fer-hi pisos de luxe. Estan en contacte amb altres grups, com Raval Resistim.

L’Oficina d’Habitatge de Gràcia ja fa més de dos anys que treballa. La Bàrbara, d’aquest col·lectiu, explica que sí que hi ha un ressorgiment de plataformes veïnals tot i que ja fa anys que Barcelona té un problema d’habitatge, per la manca d’habitatge social. El Quim, també del mateix col·lectiu, diu que els governs no està donant la resposta que calia i que, per tant, els col·lectius lluiten per aconseguir un parc d’habitatge públic que incideixi en el mercat.

El Grup d’Habitatge de Sants, la primera trobada per l’habitatge que organitzarà l’Esquerra de l’Eixample i la Comissió d’Habitatge de la Barceloneta són altres exemples de noves organitzacions veïnals sobre el mateix tema. A Vallcarca també es comencen a centrar en temes de lloguer així com en altres barris.

Segons el catedràtic de ciència política, Joan Subirats, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca ha esdevingut un exemple per a aquests moviments. Afegeix que les noves plataformes sorgeixen com a defensa i com a protecció davant un sentiment de vulnerabilitat amb què es troben molts veïns.

Les noves plataformes estan a l’expectativa de saber com podrà ajudar la creació del primer Sindicat de Llogaters que es presentarà el proper 12 de maig.