La millor forma de saber com ens alimentem és obrint la nevera. Això explica que l’exposició “50 anys de l’alimentació a Catalunya” mostri cinc frigorífics plens corresponents a les cinc dècades que van dels anys 70 a l’actualitat. La mostra s’emmarca en el cinquantenari de Mercabarna i se centra en el producte fresc. Al llarg del recorregut  detalla els canvis socioeconòmics més importants del darrer mig segle i com aquests han afectat els nostres gustos, hàbits i formes de consum. Per exemple, explica com al llarg dels anys hem reduït el temps que passem a la cuina, la incorporació de nous aliments gràcies a la globalització o les monodosis alimentàries.

Tal com ha manifestat Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ”mentre repasses aquesta exposició, t’adones de com hem canviat la nostra manera de menjar. Recordes alguns plats, com els vas incorporar o quan vas conèixer alguns productes o com els has oblidat. En realitat el que estàs fent és tornar a ser conscient que necessites ser responsable del que menges, per a tu i per a l’entorn”.  En aquest sentit al final de l’exposició trobem una sisena nevera que convida a reflexió.

A banda de l’exposició, Mercabarna ha presentat un estudi sobre ‘Les quatre tendències actuals i futures de l’alimentació a Espanya’. Una de les seves tesis principals és la voluntat de cuidar-nos, fent esport però especialment a través de l’alimentació. Segons apunta Montserrat Ballarín, presidenta de Mercabarna i regidora de Comerç i Mercats: ”La gent té cada cop més la necessitat de cuidar-se a través de l’alimentació . A més ha augmentat la predilecció per menjar de proximitat i ecològic, que  contribueixen a la millora de la sostenibilitat i potencien el comerç i la producció locals”. Ballarín també ha explicat que el consumidor cada vegada més vol que el menjar sigui senzill de cuinar però que aporti plaer i noves experiències.

L’exposició s’exhibirà al Palau Robert fins a l’11 de maig i després farà una ruta pels mercats de la ciutat.