La plataforma TransFormemUB (que agrupa el sindicat COS, la CGT, la Plataforma de Professors Associats i l’Assemblea de Professorat Reclamant) explica que des de fa temps les universitats no contracten professors a temps complet. Per tant, diuen que molts professors han hagut d’entrar a la UB a fer classes com a falsos professors associats. En teoria, els professors associats són professionals de diferents àmbits que tenen una feina i que fan unes hores de classe a la universitat com a experts. Ara denuncien que s’estan produint acomiadaments d’associats i que poden arribar a ser massius.

Josep Lluís i Falcó, membre de TransFormemUB, explica que ell ha estat més de 10 anys com a professor associat. Diu que la universitat els ha explicat que per llei hi ha un topall del nombre de professors que no es pot sobrepassar i que per això no poden contractar més professors a temps complet ni tampoc tenir més professors associats. En protesta pel que considera que és una situació de precarietat del professorat, la plataforma ha organitzat una concentració davant l’Edifici Històric de la UB dijous al vespre i després un grup de manifestants han passat la nit al recinte com a mesura de protesta.

Segons el portaveu de l’equip de govern de la UB, Ernest Pons, durant els anys de crisi la legislació els impedia contractar professors per suplir les jubilacions, per això les suplien amb places de professor associat. Pons concreta que en els darrers anys els professors associats han passat de ser un miler a ser el doble, uns 2.000. Ara el que ha decidit la universitat és passar hores lectives dels associats a professors a temps complet que tenen més temps disponible, perquè fan menys investigació, una mesura que permet el Reial decret 14/2012. Pons explica que això només afectarà uns 30 o 40 professors associats dels 2.000 que hi ha.

Després de la concentració a l’exterior de l’Edifici Històric de la UB, alguns membres de la plataforma han ocupat el Rectorat de la universitat, i s’hi han quedat a dormir.