El Mercat de Sant Andreu tindrà finalment una nova cara l'any 2019. És una vella reivindicació del barri i dels paradistes. La principal novetat seran unes vidrieres exteriors, nous espais de degustació, la instal·lació d'aire condicionat i calefacció i que s'hi habilitarà una planta soterrada per millorar les activitats logístiques de les parades, que majoritàriament, veuen la reforma com a necessària. ELISENDA PONS presidenta Mercat Sant Andreu És un mercat que té moltes carències i clar és necessària una remodelació perquè la clientela estigui més cómode i que nosaltres treballem també més comodament." Malgrat que el 75 % dels paradistes han donat el vist i plau a la reforma, l'alt cost de la reforma per cada parada, de més de 60.000 euros, fa que alguns propietaris es plantegin tancar el negoci. I entre els veïns que hi compren habitualment satisfacció. Els qui estan preocupats pel seu negoci són les parades dels voltants del mercat. La reforma té com a objectiu revitalitzar el mercat que ha perdut clients i té un 27% de les parades tancades. LAIA ORTIZ regidora de Sant Andreu "Sant Andreu ha anat perdent visites i també ho veiem. Perquè està al voltant de 7.000 visites, molt per sota de la mitjana dels mercats i, en canvi, Sant Andreu és un dels nuclis més poblats." La reforma s'acabarà el 2019 i tindrà un cost de 8 milions d'euros. LAIA ORTIZ, regidora de Sant Andreu "Té a veure precisament amb tornar-lo a fer un pol d'atracció. Perquè Sant Andreu ha anat perdent visites i també ho veiem. Perquè està al voltant de 7.000 visites, molt per sota de la mitjana dels mercats i, en canvi, Sant Andreu és un dels nuclis més poblats." La reforma s'acabarà el 2019 i tindrà un cost de vuit milions d'euros.

Feia anys que paradistes i Ajuntament negociaven la remodelació del Mercat de Sant Andreu, tal com ja s’ha fet a bona part dels mercats municipals. Les reunions s’han multiplicat des de la constitució del nou govern municipal, tant amb l’Associació de Comerciants del Mercat com amb l’eix comercial Sant Andreu Comerç, i altres veïns i botiguers de l’entorn. El diàleg ha estat impulsat per l’Institut Municipal de Mercats i el Districte de Sant Andreu i les aportacions recollides s’incorporaran a l’encàrrec de redacció del projecte.

El projecte haurà d’estar enllestit aquest any perquè, durant el primer trimestre de 2017, les parades es puguin traslladar a un mercat provisional sota una carpa que en principi s’ubicarà al carrer de Sant Adrià. Concretament entre els carrers d’Otger i Torres i Bages tot i que des de l’Ajuntament s’estan valorant les conseqüències que tindria en la mobilitat al barri.

Les obres de reforma del Mercat de Sant Andreu podrien durar entre 18 i 24 mesos, així que el nou mercat podria estar a punt durant el primer semestre de 2019.

Es vol que el nou edifici estigui totalment integrat a la plaça del Mercadal i, per això, les parets de fora seran de vidre, de manera que les parades es veuran des del carrer. A més, moltes combinaran la venda de producte fresc amb la degustació “in situ”. Es considera que la plaça del Mercadal és un espai idoni per a aquest tipus d’activitat. En canvi, les limitacions d’espai han fet descartar la idea de posar-hi un supermercat, com hi ha dins de molts altres mercats municipals.

Sota la plaça hi haurà tota una planta d’activitats logístiques, on les parades del mercat tindran els magatzems i càmeres frigorífiques. En aquesta planta soterrada també hi haurà l’espai per al dipòsit i tractament de la brossa.

El cost de les obres rondarà els vuit milions d’euros pel que fa a la renovació del Mercat i dos milions més per la carpa provisional.

Durant aquest mandat també començaran les obres de reforma de dos mercats més, el del Bon Pastor i el de la Vall Hebron. El següent serà el de l’Abaceria, a Gràcia, el projecte del qual ara està en fase de debat amb les entitats i veïns del barri.