Una altra dada és que ara mateix 62 persones acumulen més riquesa que la meitat de la població, és a dir, 3.600 milions de persones. El director d’Intermón Oxfam a Catalunya, Francesc Mateu, ha volgut posar en relació les dades actuals amb les de 2010. Ara fa cinc anys eren 388 les persones que acumulaven la mateixa riquesa que la de la meitat de la població i ara només ho aconsegueixen aquestes 62. Les dades de l’estudi també ens diuen que des de 2010 els ingressos de la meitat de la població han caigut un 41 % i, en canvi, la riquesa d’aquestes 62 persones ha augmentat en 500.000 milions de dòlars.

Pel que fa a Espanya, les dades són també molt preocupants. El país és segon en el rànquing europeu de desigualtat econòmica i ens ho mostra la dada que ens diu que l’1 % de la població espanyola concentra més riquesa junta que 35 milions d’espanyols. Les 20 persones amb més recursos han vist incrementar la seva riquesa en un 15 % i el 99 % de la resta de la població ha vist rebaixats els seus ingressos, precisament, en un 15 %.

I d’aquesta desigualtat sorgeix també l’escletxa salarial. En l’informe d’Oxfam Intermón es pot comprovar com el salari dels presidents de les empreses de l’Ibex-35 és 158 vegades més alt que el salari mitjà. Segons l’ONG, un dels elements que perpetuen aquesta situació és que el sistema fiscal grava poc els que més tenen.

En l’informe també es posa especial èmfasi en les desigualtats desproporcionades que afecten les dones. A tall d’exemple les dades demostren que d’aquestes 62 persones més riques a escala mundial, 53 són homes i nou són dones. La desigualtat més gran d’ingressos condiciona l’accés de la dona  a serveis sanitaris, educació o al mercat laboral. L’informe conclou que l’escletxa salarial homes-dones és més gran en societats més desiguals.

Un altre dels punts que l’informe vol destacar és el preocupant augment de la inversió en paradisos fiscals. Segons l’informe a Espanya, el 2014 el moviment de capital cap a aquests paradisos va augmentar en un 2.000 %. En aquest sentit, el director d’Oxfam Intermón, Francesc Mateu, ha apuntat que creu que cada vegada més els polítics volen evitar aquesta economia especulativa que no tributa, però que el poder dels mercats és tan fort que, a hores d’ara, no permet canvis en aquest sentit. Precisament per mirar de pressionar els governs, des d’Oxfam Intermón s’ha engegat una iniciativa per recollir signatures i intentar posar fi als paradisos fiscals.