La Maria passeja per la que d'aquí a poques setmanes serà la seva nova peixateria al Mercat del Ninot. MARIA GÓMEZ, peixatera "Por de començar a netejar, però de treballar cap por! Estic encantada!" També l'Emili segueix de prop les obres de la bacallaneria, que seguirà una llarga tradició familiar. EMILI PERELLÓ, bacallaner "Ens ha costat molt perquè hi ha haver una època que amb la crisi hi havia pocs diners. Ara ens ve el repte de tirar endavant això." El mercat és avui un tràfec constant d'operaris que enllesteixen els últims detalls de les parades perquè puguin obrir el 19 de maig. A dins hi haurà una cinquantena d'establiments alimentaris, oferta que es completarà amb un restaurant, un aparcament i un supermercat a la planta inferior. S'hi podrà accedir des de la porta principal del carrer de Mallorca en un nou vestíbul d'aspecte majestuós. La rehabilitació del mercat, inclosa també la teulada, ha superat els 20 milions d'euros d'inversió. Els comerciants s'hauran d'adaptar a un nou horari d'obertura, cada dia matí i tarda. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Han tingut molta paciència, i la veritat és que aquí s'està fent una transformació d'un mercat que es convertirà en modèlic, es convertirà en un referent". Les parades de l'exterior, una trentena, s'han integrat a l'edifici per alliberar les voreres. A més, es crearan dues places a les cantonades del carrer de Mallorca. "L'obertura del nou mercat del Ninot permetrà enderrocar la carpa provisional que ha funcionat des de 2009. El nou espai es reurbanitzarà tenint en compte les peticions dels veïns en un procés participatiu". En total s'han rebut 50 suggeriments per refer aquesta gran àrea davant de l'Hospital Clínic. El centre té previst cedir a l'Ajuntament una part del solar de l'antiga caserna de bombers on s'han d'ampliar les urgències. Mentre no es facin les obres, el consistori urbanitzarà l'espai per fer-hi una plaça.

La rehabilitació del Mercat del Ninot, a càrrec de l’estudi MAP Arquitectes – MUR Garganté Arquitectes, ha suposat una inversió de 20,6 milions d’euros. Els treballs van començar l’octubre de 2009 i han consistit en la reforma total de l’edifici, incloent-hi la coberta i un nou revestiment a les façanes. Tot el mercat s’ha excavat per fer-hi dues plantes subterrànies que ocupen l’aparcament de clients i comerciants i el nou supermercat. El nou Ninot té un accés renovat també pel carrer de Mallorca que, per mitjà d’escales mecàniques, rampes i ascensors permet anar a la sala de vendes o bé baixar al supermercat. L’equipament disposa d’un sistema de climatització i plaques fotovoltaiques per al consum elèctric i plaques solars per escalfar l’aigua.

El Mercat del Ninot tindrà 48 parades d’alimentació a l’interior i un restaurant. El disseny de les parades les ha fet més amples de fondària de manera que incorporen càmeres frigorífiques i obrador. Amb la inauguració es canviarà l’horari d’obertura al públic, que serà de dilluns a dissabte matí i tarda. La trentena de parades de l’exterior s’han integrat a les façanes perquè les voreres guanyin més amplitud. A més, es crearan dues noves places a la confluència del carrer de Mallorca amb Casanova i Villarroel. En una visita d’obres, aquest dimarts, l’alcalde, Xavier Trias, ha agraït la “paciència” dels comerciants i  ha assegurat que el Ninot es convertirà en “un mercat modèlic i referent a la ciutat”.

Enderroc de la carpa provisional

Els comerciants hauran passat sis anys en un mercat provisional instal·lat a la plaça de Duran i Reynals, davant de l’Hospital Clínic. Durant aquest temps els paradistes van tenir un ensurt amb un incendi que va calcinar quatre botigues i va obligar a tancar el mercat alguns dies. Amb l’obertura del nou mercat, està previst que s’enderroqui la carpa provisional i es reurbanitzi l’espai. L’Ajuntament assegura que tindrà en compte les propostes del procés participatiu que s’ha fet amb veïns de l’Esquerra de l’Eixample en què es van recollir 50 suggeriments. Paral·lelament, Trias ha anunciat que l’Hospital Clínic cedirà de forma temporal el solar de l’antiga caserna de bombers -on s’han d’ampliar les urgències del centre- perquè el consisitori en faci una microurbanització.