2.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 5.000, segons els organitzadors, han sortit al carrer aquest 1 de maig a Barcelona per reclamar millores salarials i han protestat a la via Laietana. Els sindicats CCOO i UGT han convocat una marxa que ha sortit a les 12 h des de la plaça d’Urquinaona i ha arribat al final de la via Laietana. Durant el recorregut s’ha fet un homenatge a Camilo Rueda i Carles Vallejo, torturats durant la dictadura a la comissaria de la mateixa via, i també s’ha recordat totes les víctimes de sinistralitat laboral a la plaça de Ramon Berenguer.

Adverteixen d’una gran mobilització si no hi ha acord pels salaris

Sota el lema “Apujar els salaris. Abaixar els preus. Repartir beneficis”, la reivindicació salarial centra les manifestacions d’aquests sindicats majoritaris. Tot i admetre millores en les condicions laborals d’un any per l’altre, el secretari general de la UGT, Camil Ros, acusa les patronals de no voler augmentar els salaris dels treballadors. Es tracta d’una qüestió de falta de voluntat i inacció i no pas d’impossibilitat, assegura Ros.

El secretari general de CCOO, Javier Pacheco, assegura que els empresaris estan tenint beneficis “indecents” i que cal repartir aquesta riquesa mitjançant els convenis col·lectius. “Les patronals no poden seguir bloquejant aquesta situació”, ha dit Pacheco, que demana als governs que deixin de ser “espectadors” i facin arribar la riquesa de les empreses als treballadors. “Si no ho paguen directament amb salaris, que ho facin amb tributs”, ha afegit.

Si no s’incrementen els salaris abans de l’estiu, tant UGT com COO proposen una gran mobilització sectorial.