LLUÍS RABELL, president de la FAVB "És una aposta pel model turístic que està actuant com un vector molt potent en la transformació de la fesomia de la ciutat, que l'està privatitzant, que l'està convertint en un parc temàtic i que està afectant a molts aspectes de la vida de la ciutat. En funció d'aquesta aposta pel turisme massificat s'està fent urbanisme com la reforma del Paral·lel pensada per encabir l'arribada de creueristes, s'estan fent polítiques sobre el comerç, que afecten negativament el petit comerç."

Per a la FAVB, les protestes dels veïns de la Barceloneta són l’esclat dels efectes que genera en aquest i altres barris de la ciutat un model turístic “especulatiu i massificat”. Alerten que l’aposta de l’Ajuntament per un creixement il·limitat del turisme s’està convertint en “insostenible” i en “una nova bombolla”. Critiquen que les polítiques d’urbanisme del consistori es veuen determinades per aquesta aposta i assenyalen a tall d’exemple la reforma del Paral·lel, que, diuen, està “pensada per encabir l’arribada de creueristes”. Per tot això, lamenten que el model turístic actual està privatitzant la ciutat i l’està convertint en “un parc temàtic”.

A banda dels efectes del turisme en la convivència amb els veïns i l’urbanisme, la FAVB denuncia el tancament de comerços tradicionals davant l’obertura de botigues de records i franquícies. Afegeixen que el model turístic també repercuteix en l’ocupació, ja que genera llocs de treball estacional, “precaris i mal pagats”.

Tot això, no ho acoten només al barri de la Barceloneta, on els veïns s’han començat a mobilitzar contra el turisme incívic i els apartaments il·legals, sinó que ho estenen a Ciutat Vella, el Poble-sec, l’Eixample i el Poblenou també.

La FAVB demana que s’aturi la concessió de llicències d’apartaments turístics, destinar el que es recapta amb la taxa turística a les necessitats dels barris i, en definitiva, un nou model turístic “just i sostenible”.

Per això, la federació ha convocat una manifestació per a aquest dissabte a les 18 h que arrencarà a la Barceloneta i acabarà a la plaça de Sant Jaume.