El caganer independentista és l'estrella d'aquest any. La política també s'ha fet notar en les cares d'aquestes figuretes i aquestes festes han tingut sortida caganers com els d'Artur Mas o d'Oriol Junqueras. MARIA JOSÉ PASCUAL "Aquest any el molt significatiu, per l'època que vivim, és l'independentista. Que el tens així, amb la senyera. Amb la independència aquí a l'esquena i amb el pal." Però les vendes en general han estat fluixes. MANEL ANELL "Ha sigut fatal aquest any. L'any passat ja es va notar, eh, la baixada, la crisi diguéssim." La fira de Santa Llúcia té 226 anys. En aquesta ocasió ha tingut 283 parades, 13 més que en l'última edició. També hi ha hagut més dies. Els paradistes han tancat avui la fira, després de 29 jornades de feina. Demà ja no hi seran perquè... AURORA MAS, firaire. "És 24, neix el nen. Ja tothom ha de tenir el pessebre fet, no esperar a l'últim dia. Ens va molt bé perquè demà tenim un dia una mica lliure per endreçar les coses. Hem d'anar a comprar. La gent té el pis una mica desendreçat. Aleshores va bé." La fira va començar el 25 de novembre, dia de Santa Caterina. Una data massa d'hora per als venedors d'arbres de Nadal. JUAN MENA "Nosotros el empezar tan pronto a lo que es árbol de Navidad, rama, muérdago y todo esto nos afecta porque prácticamente el muérdago el que lo haya comprado el primer día a lo mejor ha tenido que volver y repetir." Qui ja està a punt són ells, els tions. Demà, és el seu dia.

Els firaires coincideixen a dir que les vendes d’aquesta edició han estat més aviat escasses. Asseguren que l’afluència de gent ha estat constant però, en canvi, no s’han animat a comprar tant com altres vegades. Una situació, de fet, que molts paradistes ja preveien que passaria. Per l’Aurora Mas, que fa 59 anys que ven figuretes fetes amb fang a la Fira, aquesta ha estat una edició “una mica més fluixa que altres anys però ja s’esperava”.

El caganer independentista, l’estrella d’aquest any

Entre els caganers, el més buscat ha estat l’independentista. De fet, les figures amb cares de representants polítics han tingut molta sortida entre els compradors. Alguns s’han estrenat aquest any, com el flamant nou cap de l’oposició, Oriol Junqueras.