En Joan té 56 anys i està sense feina. Ha treballat a una imprenta des dels 14 anys i després de passar per dos ERO es va quedar a l'atur fa un any. JOAN FREIXEDES "Tenir 56 anys té una part negativa, que jo ho sé, però he de lluitar i fer un esforç per poder aconseguir un treball perquè físicament em trobo en condicions de poder treballar" Per això, ha demanat ajuda a la Creu Roja, que treballa en un projecte d'ocupació per a majors de 45 anys, un col·lectiu especialment vulnerable ja que, per a moltes empreses, són uns candidats massa grans. Prop de 50 voluntaris orientaran i formaran un miler de persones perquè trobin feina al llarg d'aquest any. ENCARNA SÁNCHEZ, tècnica d'ocupació de la Creu Roja Barcelonés nord "Són persones amb una càrrega emocional i és molt important treure profit a tot el seu bagatge, a tota la seva història i traduir les emocions negatives en experiència de cara a la recerca de feina" Les noves tecnologies són l'assignatura pendent de la majoria de persones d'aquest col·lectiu. En Joan es pren el reciclatge com un repte. JOAN FREIXEDES "Voldria treballar de qualsevol cosa. Et donen allò de ser positiu. De ser una persona de... tu vals, tu serveixes per treballar. No te quedis a casa" El projecte té un pressupost de 480.000 euros, majoritàriament del Fons Social Europeu i dels fons propis de la Creu Roja. La Diputació de Barcelona hi ha fet una aportació de 100.000 euros.

El programa #majors45 és el primer projecte d’ocupació que engega la Creu Roja destinat exclusivament a aquest col·lectiu. S’adreça concretament a 1.000 persones que tenen la necessitat de reorientar-se professionalment. Per això, l’entitat ha creat uns itineraris personalitzats d’inserció, que s’articulen en tres fases: l’orientació, la formació i la intermediació laboral. Tot plegat perquè a finals d’any, com a mínim el 30% acabi trobant feina.

El projecte neix arran de la davallada de recursos públics en les polítiques actives d’ocupació i per tant, de la necessitat urgent d’actuar sobre aquestes persones que sovint tenen fills a l’atur a càrrec, deutes pendents i malalties derivades. Un col·lectiu que, segons el president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès, “s’ha de desprendre de la barrera de +45 i entre tots li hem de retornar la dignitat que el sistema li ha pres.”

Per poder tirar-lo endavant, s’han generat aliances empresarials en totes les fases per crear una xarxa d’empreses col·laboradores -de moment 1.300- ja que l’altra cara del projecte implica contactar amb el teixit empresarial i sensibilitzar-lo sobre la problemàtica.

El pressupost del projecte és de 480.100 euros, la meitat dels quals provenen del Fons Social Europeu. L’altra part prové dels fons propis de la Creu Roja, de la Diputació de Barcelona, i també d’una col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa.

Observatori de la Vulnerabilitat de la Creu Roja

#majors45 arriba tot just una setmana després que la institució humanitària presentés l’estudi L’impacte de la crisi en les persones majors de 45 anys, dins el sisè informe de l’Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja, que alertava que el 83% de les persones enquestades en aquesta franja d’edat estan a l’atur.