Barcelona comença a dir adeu als blocs de formigó que delimiten les terrasses dels bars i restaurants instal·lades a la calçada. De moment, s’han posat els primers prototips i s’ha previst una línia d’ajuts de dos milions d’euros per ajudar els restauradors a finançar part del cost de la instal·lació. Els nous models han de substituir els blocs New Jersey amb què s’han delimitat les terrasses a la calçada —i que han estat polèmics—des de la irrupció de la pandèmia.
Tot i això, encara no s’ha concretat quin cost total tindrà cada una d’aquestes terrasses ja que, segons ha explicat la tinenta d’alcalde Janet Sanz, primer caldrà homologar els prototips i a partir d’aquí se’n definirà el preu per unitat. Aquesta informació, ha dit Sanz, se sabrà d’aquí a un mes.
Els prototips, per ara, s’han instal·lat a una desena d’establiments, majoritàriament al districte de l’Eixample. I ara s’utilitzaran per valorar si els dissenys s’ajusten a les necessitats dels restauradors i de la ciutat.
Sense blocs de formigó l’any 2022
La previsió de l’Ajuntament de Barcelona és que l’any 2022 ja no quedin blocs de formigó ni altres elements provisionals als carrers de la ciutat. Per tant, en aquell moment totes les terrasses que estiguin instal·lades en la calçada estaran obligades a disposar de les tarimes aprovades pel consistori.
Valoració positiva del gremi
La mesura té per objectiu consolidar les terrasses que durant la pandèmia s’han instal·lat a la calçada per tal que bars i restaurants puguin tenir més espai (i compensar la pèrdua de taules a causa de les restriccions anticovid) i ha estat acordada amb el Gremi de Restauració de Barcelona. El seu director, Roger Pallarols, ha valorat positivament la proposta de l’Ajuntament de mantenir les terrasses en les voreres ampliades. “Barcelona lidera l’empatia cap al sector de la restauració”, ha destacat.