L’any passat les “start-ups” del 4YFN al Mobile van cridar poderosament l’atenció especialment perquè les grans marques no hi eren presents. En aquesta edició han tornat a demostrar que fan una molt bona feina, cristal·litzant, en propostes molt originals, algunes de les tecnologies clau del Mobile d’aquest any, com ara la intel·ligència artificial o el metavers.

Intel·ligència artificial per reduir les cues dels restaurants

És el cas de Proppos, una “start-up” de Barcelona Activa que ens presenta un sistema capaç de detectar els aliments que portem en una safata. Un cop identificats crea directament el tiquet de compra i el client pot pagar de forma molt àgil. Es tracta d’una solució pensada especialment per a la restauració i el món del càtering.

El sistema Proppos ajuda a agilitzar les cues en la restauració

Un fotomaton per crear el nostre avatar en el metavers

També ens crida poderosament l’atenció la proposta que ens arriba des de la barcelonina Linking Realities. Aquesta empresa, que es troba dins del programa de mentoria de la Generalitat, Acció, proporciona identitats virtuals per accedir al metavers. Amb una espècie de fotomaton del segle XXI transformen la nostra imatge en avatars que ens poden servir per assistir a mons virtuals o bé esdeveniments immersius.

El fotomaton Union, per crear avatars dirigits al metavers

Un sistema que ajuda a detectar melanomes

Dins del mateix espai trobem Dermavisions Solutions, també ubicada a Barcelona. Els joves empresaris han creat una càmera mòbil que realitza fotografies del nostre cos i acaba configurant un mapa de les pigues que hi troba. Si la seva intel·ligència artificial en detecta alguna de maligna, li fa una fotografia molt més en detall. Aquesta informació és molt útil per els dermatòlegs.

Dermavision permet detectar possibles melanomes a la pell

Sensors per captar els nostres moviments en 3D

Sota la mentoria de la Universitat Oberta de Catalunya, trobem els joves emprenedors de Chordata Motion. Mitjançant un seguit de sensors han dissenyat un programari que trasllada els nostres moviments a un model virtual del nostre cos. L’eina està especialment dissenyada per a les empreses de videojocs o de disseny en tres dimensions.

Els sensors de Chordata creen un model en 3D dels nostres moviments

Aposta per les “start-ups”

Mostra de l’interès que generen els joves emprenedors, el Mobile ha ampliat en un 20 % l’espai dedicat a les “start-ups”. En total, en el Pavelló 6 del MWC, on es troba el 4YFN, s’apleguen unes 600 empreses que, aquests dies, busquen inversors per tirar endavant els seus projectes.