L’1 de març del 2002, les pessetes van deixar de tenir valor legal. L’euro havia entrat en vigor al gener, però es van deixar dos mesos de marge perquè els ciutadans s’hi acostumessin. 20 anys després, els més joves desconeixen la pesseta, gairebé tothom pensa en euros i només alguns de més edat encara fan el canvi per saber el valor real de les coses.

Al carrer, la major part dels barcelonins a qui ha preguntat el programa ‘Via15‘ reconeixen que la pesseta és cosa del passat. “Jo no la recordo, només en pla col·leccionista”, diu un veí d’edat avançada. Una altra veïna recorda el canvi: “Era un embolic, però ara ja no pensem en les pessetes per a res, és com si haguéssim estat tota la vida amb euros”.

Els més joves ni tans sols la recorden. “Jo tinc 23 anys i no he viscut la pesseta“, diu una noia, “euros, 100 %, no hi ha més”. La seva amiga explica que els seus pares de vegades “compten en pessetes”. També hem trobat alguns més nostàlgics que “encara dius això en pessetes valdria tant“, sobretot per als productes més cars: “A vegades, fas alguna reflexió quan són números molt alts i fas el canvi per veure la diferència perquè en euros sembla menys, però quan ho tradueixes és més”.

En allò que tothom coincideix és que, amb les pessetes, “tot era més barato”.