El consistori ja ha retornat l’impost de plusvàlua a 3.186 persones, gairebé la meitat de les reclamacions. El pagament suposa una despesa econòmica molt elevada per a l’Ajuntament, que de moment ja ha arribat als 8,5 milions d’euros.
La plusvàlua és un impost estatal que tributen els municipis es grava a través de l’increment del valor dels terrenys urbans amb el pas del temps. En un primer moment, molts propietaris que venien un pis van haver de pagar aquest impost, però en molts casos, l’immoble no havia incrementat el seu valor des de la primera compra. Per això van reclamar al consistori el retorn de l’impost.
El 2017 el Tribunal Constitucional va fallar a favor dels propietaris i va avalar el no pagament de la plusvàlua si no hi havia hagut un benefici per part del propietari. En aquell moment l’Ajuntament va rebre 6.630 reclamacions. Ara, ja n’ha estimat gairebé la meitat, unes 3.186, i n’ha desestimat una tercera part: 2.056. Tot i això, per a l’Ajuntament representa una despesa molt elevada, que frega els 20 milions d’euros —8,5 milions ja retornats i 9,7 en tràmit de pagament. Encara, però, queden un miler de reclamacions sense resoldre i propietaris que continuen presentant-ne de noves.
És un dels impostos més importants per a l’Ajuntament
La plusvàlua representa un dels tributs més importants per al finançament dels municipis. Ho ha explicat el gerent de Pressupostos i Hisenda de l’Ajuntament, Jordi Ayala, a l’ACN, que assegura, una de les bases principals de recaptació, s’ha vist “dificultada”. De fet, el consistori barceloní ha estat un dels primers de tot l’estat a començar a retornar l’impost als afectats.
En aquest sentit, Ayala diu que l’Ajuntament està “actuant en conseqüència” amb l’error que es va cometre. Tot i això, demana responsabilitat a l’Estat, a qui responsabilitza d’haver “fet malament la llei” i exigeix el retorn dels diners a tots els ajuntaments.