La comunitat energètica Illa Eficient de l’Eixample de Barcelona ha rebut un premi com a millor iniciativa en el camp de la rehabilitació d’habitatges. L’Associació Espanyola de Gestors Públics d’Habitatge i Sòl (AVS) ha reconegut el projecte en els seus guardons anuals.

La iniciativa té com a objectiu aconseguir que l’illa formada pels carrers de Viladomat, Gran Via, Calàbria i Diputació sigui completament eficient. Una fita que es fa combinant la rehabilitació energètica dels habitatges i l’autoconsum d’energia solar. Tot plegat, a través d’acords entre les comunitats de veïns i amb la creació d’una cooperativa per fer les obres i instal·lar les plaques solars. El projecte inclou 22 comunitats de propietaris, 390 habitatges i més de 700 veïns.

La primera fase, en marxa

El projecte està impulsat per l’entitat Habitat Futura i ara es troba en la primera fase, que inclou obres a les vuit primeres finques, uns 160 habitatges. En dues d’aquestes comunitats els treballs ja han acabat i es calcula que l’estalvi d’energia és d’entre el 30 i el 45 %. La previsió és que la segona fase impliqui quatre comunitats més i s’està treballant per arribar-ne a 17.

Per fer les obres dels edificis la cooperativa de propietaris rep ajuts de les administracions. El projecte es va aprovar el 2016 i hi participen l’Ajuntament, la Generalitat i el Govern espanyol. La primera fase té un cost de més de 2.677.000 euros. Els veïns n’han aportat el 50 %; el govern municipal, el 20 %; el Govern espanyol, el 22,3 %, i la Generalitat, el 7,6 %.

Es tracta del cinquè premi de bones pràctiques que atorga l’AVS a un projecte presentat per l’Ajuntament de Barcelona des del 2013. Altres iniciatives guardonades han estat, per exemple, el projecte de cohabitatge de La Balma o els habitatges per a joves de Can Fabra.