Canviar els tancaments de portes i finestres per aïllar millor els habitatges o aprofitar la llum solar per estalviar energia. Són petites actuacions que, aplicades als 27 edificis d'aquesta illa, poden reduir a la meitat el consum energètic i les emissions contaminants. L'illa en què es farà la prova pilot és aquesta, situada entre carrers de Viladomat, la Diputació, Calàbria i la Gran Via. CARLES SALA, secretari d'Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat "Tenim un parc immobiliari que representa una ruïna energètica i podem aplicar mesures per fer-lo més eficient." Des d'avui i fins al març els professionals del sector de la rehabilitació poden presentar les seves propostes i finalment seran els veïns d'aquesta illa els qui decideixin quin és el millor projecte per implantar als seus habitatges. En cas que s'aprovin, les reformes es farien a principis de l'any que ve, i, si és un èxit, l'Ajuntament aposta per estendre-ho a més punts de la ciutat. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "Aquest és un projecte far. I un projecte far vol dir que explica des d'un punt de vista pràctic el que volem fer a tota la ciutat." El 50 per cent del finançament de la rehabilitació l'assumiran la Generalitat i l'Ajuntament. L'altra meitat anirà a càrrec dels veïns. Per això, el projecte guanyador també ha d'incorporar les màximes facilitats econòmiques per incentivar la renovació de l'edifici.

L’illa de l’Eixample situada entre la Gran Via i els carrers de Viladomat, Calàbria i la Diputació ha estat l’escollida per convertir-se en l’illa energèticament més eficient de la ciutat. I s’ha triat precisament perquè ja va participar en un programa pilot europeu d’eficiència energètica en el qual participava l’Estratègia Catalana de Renovació Energètica d’Edificis (ECREE), l’entitat que està darrere d’aquest projecte.

Segons el secretari d’Habitatge de la Generalitat, Carles Sala, “és un projecte pioner a l’estat” en què es promou una iniciativa multidisciplinària que inclourà no només propostes tècniques de rehabilitació sinó econòmiques, de gestió i d’organització de les comunitats de veïns. El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha recordat que aquest és un “projecte far, és a dir, que explica què volem fer a tota la ciutat.”

L’illa està composta per 27 edificis (22 dels quals d’habitatges i cinc d’oficines, un hotel i equipaments) i té una superfície de 75.258 metres quadrats. Aplicant mesures com ara la millora dels tancaments, l’aïllament de les façanes o el canvi de les calderes més antigues, es pot arribar a estalviar fins a un 25% d’energia, encara que pot arribar a més del 70% si s’hi implementen més mesures, com ara aprofitar la llum solar o l’orientació dels edificis.

Concurs d’idees

El concurs queda obert a partir d’aquest dijous i fins al 25 de març. Llavors un jurat format per les entitats organtizadores i professionals del sector de la rehabilitació faran una selecció dels projectes presentats i aquests s’exposaran públicament al llarg de l’abril i el maig. Un cop superat aquest procés, finalment seran els veïns de l’illa els que escolliran el projecte guanyador. En cas que s’aprovi, el projecte es redactarà a finals d’any i les obres començarien a l’inici de 2016.