Les obres del primer edifici de l’Illa Eficient van començar el mes de setembre i avancen a bon ritme. Es tracta del bloc de pisos situat al número 469 de la Gran Via de les Corts Catalanes, al qual ha tingut accés un equip del programa ‘Via 15’. L’objectiu és fer una rehabilitació integral i alhora energètica d’aquest bloc de pisos i utilitzar energia renovable per abastir-lo. Per això al terrat comunitari s’hi instal·laran plaques fotovoltaiques, que aportaran energia elèctrica d’autoconsum a la comunitat de veïns. Així mateix s’estan practicant mesures passives per fer que el bloc de pisos redueixi un 30 % el consum elèctric.

Una de les més destacades és l’aïllament tèrmic a través de la instal·lació de materials resistents a les portes, finestres i sostres. Això protegirà els pisos del fred a l’hivern i de la calor a l’estiu i es podrà reduir l’energia destinada a mantenir una temperatura agradable als habitatges. “Posar uns determinats vidres, una determinada fusteria ajuda molt i definim molt en cada cas quina mesura és més efectiva i eficient, proporcionalment a la inversió, optem per mesures que no són cares però sí molt efectives“, assegura la CEO de l’empresa impulsora, Habitat Futura, Celia Galera.

Un bloc protegit i eficient

El bloc de pisos que està en obres és de principis del 1900 i té protecció patrimonial. Els treballs respecten els elements originals de l’edifici. És propietat de quatres persones, totes elles de la mateixa família, que el van rebre com a herència. En total té 12 habitatges, cadascun dels quals s’analitza per decidir quines són les millors actuacions per fer-lo més eficient. A més, també s’està intervenint en espais comuns de l’edifici.

edifici eficient
Terrat del primer bloc de pisos de l’Illa Eficient, en obres

Feia temps que calia arreglar-ne diversos problemes com les goteres als pisos més alts, humitats i l’aïllament tèrmic i també calia col·locar-hi un ascensor. Un dels copropietaris, Joan Anton Cano, explica que després d’una reunió familiar finalment van optar per fer les obres amb criteris de sostenibilitat. “Ens van fer la proposta que aquesta reforma tindria en compte aspectes de caràcter mediambiental, per a nosaltres era un cost molt important però havíem de fer un cop de cap i embarcar-nos en aquesta aventura”, diu Cano. Està previst que les obres s’allarguin un any des que van començar i, per tant, acabin la tardor del 2022.

Cooperativa de 22 blocs de pisos

Aquest és el primer dels 22 blocs de pisos que milloraran al voltant d’un 30 % la seva eficiència energètica. En total són uns 390 habitatges en els quals viuen més de 700 veïns. Els propietaris de tots aquests pisos s’han unit en una cooperativa, fet que els aporta seguretat. Alhora tenen beneficis fiscals perquè els impostos que han de pagar són menors. Entre altres, no caldrà que abonin l’IRPF. En el projecte també hi ha cinc edificis d’oficines, un hotel i equipaments. En total, 27 edificacions que formaran l’Illa Eficient.

Per fer els treballs dels edificis, la cooperativa de propietaris rep ajuts de les administracions. De fet, en el projecte hi participen tant l’Ajuntament com la Generalitat i el Govern espanyol. A més, també rebran ajudes dels fons europeus Next Generation. Les subvencions s’ajustaran al nivell d’estalvi energètic que assoleixi cada edifici.